Посетители в Лувъра в Париж останаха слисани, след като "възрастна жена" скочи от инвалидната си количка и хвърли парче торта върху шедьовъра на Леонардо да Винчи - картината "Мона Лиза", съобщава НДТВ.

Оказва се, че извършителят на необичайното посегателство е мъж, преоблечен като старица. Той се е опитал да пробие бронеустойчивото стъкло, което защитава емблематичната творба.

Очевидци разказват, че мъжът бил в инвалидна количка и с перука. Внезапно той се изправил и се приближил до картината. Първоначално "старицата" се опитала да счупи витрината, но след като не успяла, хвърлила тортата върху платното и я размазала върху стъкления панел.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва как защитното стъкло, под което е поставен шедьовърът, е омазано със сладкарски крем. На него се вижда и мъжът, заловен от охраната, да крещи на френски към посетителите: "някои хора се опитват да унищожат Земята, помислете за Земята!"

Все още не е ясно какъв е мотивът на мъжа и как той е успял да внесе тортата в музея.

Това не е първият път, когато "Мона Лиза" става мишена на вандали. През 1956 г. долната част на шедьовъра е била сериозно повредена заради заливане с киселина. Заради този инцидент "Мона Лиза" вече се съхранява зад бронирано стъкло.