На директния извършител още не е предявено обвинение, но ние знаем кой е той. Това казва в интервю за „Новая газета" Петрос Гарибян, старши следовател по делото за убийството на руската журналистка Политковска.

По делото са предявени обвинения на 11 души, като 10 са арестуваните. По мнението на следователя е малко вероятно двете дела да бъдат разделени - това на извършителите и това на поръчителите, но все още е рано да се даде окончателен отговор на този въпрос. Петрос Гарибян обяснява, че сега, след арестите и след като съдът е потвърдил тяхната законност, предстоят същинските разпити, очните ставки и други следствени действия.

"Ние току-що тръгнахме по верния път и не трябва да бъдем пришпорвани. Време имаме достатъчно", казва Гарибян и посочва, че разследването все още разполага с достатъчно време.
Следователят потвърждава, че към момента са арестувани конкретните извършители и организаторите на престъплението, но не може да се говори все още, че разследването е стигнало до самите поръчители. „Да се казва, че е арестуван организаторът в процесуален смисъл на този термин, е все още преждевременно", посочва Гарибян.

Разследващият допълва, че при поръчковите убийства това е и изключително сложно, тъй като те се използват посредници. В началото на разследването е имало 6 първоначални версии, основани преди всичко на теоретически предположения, в последствие някой от тях - 4 - са отпаднали. По същия начин както една част от първоначално задържаните през август са били освободени. Гарабян отказва обаче да даде повече информация за останалите две версии, по които продължава да се работи.

„Убийството е свързано с дейността на Политковска като журналист и това е убийство с политически мотиви", категоричен е Гарибян.

Петрос Гарибян обяснява, че в първите няколко месеца след убийството на Политкавска не е имало никакво развитие по случая, тъй като се е провеждала огромна работа по събиране на факти, които след това да бъдат пресети - прегледани са всичките й бележки, тефтери, проследени са контакти и движенията на лицата, личният й компютър, както са прочетени всичките й статии.

Следователят потвърждава, че екипът от 9 следователи още в самото начало е взел решение да не дава никакви сведения по разследването, тъй като и най-малкото изтичане на информация би могло да бъде фатално при изправянето на обвиняемите в съда, обвинението да бъде оспорено от адвокатите на подсъдимите и да се получи както при делото с другия журналист - Пол Хлебников.
Гарибян посочва като пример такова изтичане на информация при ареста на Шамил Бураев. „Все едно вече - ние успяхме да го арестуваме, предявено му е обвинения, въпреки че той беше предупреден от журналисти."
Натрупани са към момента около 10 тома, казва Гарибян.