Приятелството и взаимното уважение между България и Иран са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Рохани в рамките на общия дебат на 71-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Рохани бяха единодушни, че е важно двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма.

Държавният глава очерта възможностите за фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. Двамата лидери откроиха като особено перспективно сътрудничеството в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток.

Иранската страна планира изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия и разглежда България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа, стана ясно по време на разговора.