Танкерът Stena Impero, който беше задържан от Иран в пролива Хормуз през юли, влезе в пристанището Рашид в Обединените арабски емирства. Това съобщи в петък Ройтерс, позовавайки се на данни от проследяващата служба Refinitiv.

По-рано иранска радиостанция съобщи, че Stena Impero е напуснала иранското пристанище Бандар Абас и се е насочила към международни води. Решението за прекратяване на задържането на танкера е взето в сряда

Британският танкер "Стена Имперо" напусна пристанището Бандар Абас

Британският танкер "Стена Имперо" напусна пристанището Бандар Абас

Започнал е да се движи

На 19 юли IRNA съобщи, че танкерът Stena Impero, плаващ под флага на Великобритания, е бил задържан в пролива Хормуз от сили на Ислямския революционен гвардейски корпус, елитни части на иранските въоръжени сили. Корабът беше задържан "във връзка с нарушение на международните правила" и е придружен до брега за проверка. По-късно иранските власти заявиха, че танкерът е замесен в инцидент с ирански риболовен кораб.

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Иран освободи британския танкер "Стена Имперо"

Той беше задържан през юли

В началото на септември Техеран позволи на седем члена на екипажа на танкера, включително един руснак, да напуснат Иран и да отидат в Обединените арабски емирства. След това 16 членове на екипажа останаха на борда - това е минимумът, за да се гарантира функционирането на кораба в случай на излизане в морето.