Иран ще освободи 7 души от екипажа на задържания танкер "Стена Имперо", съобщава "Спутник" по информация на иранското министерство на външните работи.

Говорителят на ведомството обясни, че решението е било мотивирано от гледна точка на хуманността и увери, че освободените членове на екипажа скоро ще могат да напуснат страната. Той посочи, че сред седмината има и индийски моряци.

От своя страна Руското посолство в Техеран потвърди, че един от освободените моряци е руски гражданин. По данни на ведомството Иран е решил да освободи няколко души от танкера по молба на неговия собственик - шведската корабна компания "Стена Бълк".

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Иран мисли да освободи танкера "Стена Имперо"

Швеция е получила ясен сигнал за намеренията на Техеран

"Действително ще пуснат седем души по настояване на собственика и по решение на капитана. Сред освободените има един руски гражданин, който е механик електротехник", посочи пресаташето Андрей Ганенко.

Той добави, че на борда на "Стена Имперо" ще остане минимална част от екипажа, която е необходима, за да може корабът да излезе в открито море, когато това стане възможно.

На среща в Стокхолм на 20 август изпълнителният директор на "Стена Бълк" Ерик Ханел помоли иранския външен министър Мохамед Явад Зариф за съдействие за освобождаването на танкера.

Припомняме, "Стена Имперо" беше задържан на 19 юли в Ормузкия пролив заради предполагаемо нарушаване на международните норми. На борда на кораба, плаващ под британски флаг, има 23-членен екипаж, от който трима са руски граждани, а сред останалите има граждани на Индия, Литва и Филипините.

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Да се избягва ескалация…