Стивън Банън, бившият главен стратег на американския президент Доналд Тръмп, е получил призовка от специалния прокурор Робърт Мълър през миналата седмица, пише вестник "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източник, запознат със случая.

Банън е призован да свидетелства пред голямо жури като част от разследването за възможни връзки между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Така за първи път става известно, че Мълър е използвал отправена от голямо жури призовка, за да се сдобие с информация от член от вътрешното обкръжение на държавния глава.

Призовката може да бъде преговорна тактика. Мълър вероятно ще позволи на Банън да не се явява пред журито, ако се съгласи вместо това да бъде разпитан от разследващите в офиса на прокурора във Вашингтон, според източника.

Но не е ясно дали отношението на Мълър към Банън ще бъде различно в сравнение с десетките представители на администрацията, които са разпитани през последната година.

В същото време бившият главен стратег на Тръмп дава показания при закрити врата в разузнавателната комисия към Камарата на представителите.