На днешния ден преди 100 години, в Полша се ражда Карол Войтила, който през 1978 г. е избран за папа като приема името Йоан Павел Втори.

Това припомнят от пресслужбата на МВнР.

През 1980 г. първият папа славянин обявява светите братя Кирил и Методий за съпокровители на Европа, заедно със свети Бенедикт, с което дава ясна заявка за визията си за единството на европейския континент, разделен тогава от Желязната завеса. В допълнение папа Йоан Павел Втори заявява: "Европа трябва да диша и с двата си бели дроба, единият: римокатолическия, другият: източноправославния".

Обявиха Йоан Павел Втори за блажен

Обявиха Йоан Павел Втори за блажен

Над 1 милион души се събраха в Рим, за да станат

По време на понтификата на Йоан Павел Втори, Светият престол и Република България възстановяват дипломатически си отношения (6 декември 1990 г.), след което е отворено българското посолство във Ватикана и апостолическата нунциатура в София.

Полската Национална банка пуска банкнота с лика на Йоан Павел Втори

Полската Национална банка пуска банкнота с лика на Йоан Павел Втори

Банкнотата ще бъде пусната на 16 октомври. Този ден не е избран случайно

На 24 май 2002 г., един от най-съкровените български национални празници посветен на писмеността и културата и на св.св. Кирил и Методий, обявеният по-късно за светец Йоан Павел Втори осъществява първото в общата ни история апостолическо пътуване на римски папа в България. След четиридневното посещение, папа Йоан Павел Втори предоставя в Рим храм за ползване на българската православна общност.

Българското посолство при Светия престол публикува спомени в снимки от срещата на св. папа Йоан Павел Втори с България.