Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в понеделник, че доверието, което западните страни се стремят да установят с Русия, е разрушено след решението на Москва да нахлуе в Украйна.

В интервю за CNBC в Брюксел Столтенберг каза, че "дори боевете да приключат, ние няма да се върнем към някакъв вид нормални, приятелски отношения с Русия. Доверието е разрушено. Мисля, че войната има дълготрайни последици за отношенията с Русия."

Западът се опитва да изгради мостове с Русия от края на Студената война, но всяко доверие, създадено през последните години, беше унищожено с инвазията на Русия в Украйна. "НАТО се стреми от десетилетия да развие по-добри, по-конструктивни отношения с Русия".

"След края на Студената война създадохме институции като Съвета НАТО-Русия, когато бях министър-председател на Норвегия, спомням си, че президентът Путин присъстваше на срещи на върха на НАТО... така че това беше различно време, когато работихме за по-добро връзка. Русия се отдалечи от всичко това", каза той.

Коментарите на Столтенберг идват, когато войната в Украйна не показва признаци на забавяне през зимния период, въпреки очакванията на някои западни анализатори, че Украйна и Русия могат да потърсят затишие в битките, за да се прегрупират, преди да започнат подновени контраофанзиви през пролетта.

Битките в Източна Украйна са напрегнати, а ударите с ракети и безпилотни самолети продължават да тормозят украинските села, градове и градове в южната и източната част на страната.

Русия продължава да удря и енергийната инфраструктура на Украйна с опустошителни последици за цивилните; атаки с дронове в събота оставиха 1,5 милиона души в пристанищния град Одеса без ток, например.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин сигнализира, че в дългосрочен план, като каза, че така наречената "специална военна операция" може да бъде "дълъг процес". Русия настоява, че нейната цел е да "освободи" региони (Донецк и Луганск в източна Украйна и Херсон и Запорожие на юг), които едностранно и незаконно "анексира" след принудителни референдуми.

Украйна също не показа признаци на отпускане, особено когато се опитва да надгради инерция, която й позволи да освободи части от Харков на североизток и Херсон на юг и да напредне на изток - въпреки че войната там, особено в Донецк в Източна Украйна, се разглежда като "Ад" и за двете страни, като и двете сили са вкопани в мрежи от окопи, които сега се простират върху опустошен пейзаж, напомнящ за Първата световна война.

Столтенберг настоя, че войната може да спре всеки момент, ако Русия реши да прекрати военните действия.

"Те (Русия) могат да направят както много други европейски страни са направили след края на Втората световна война, те могат да изберат мир, да изберат сътрудничество, да изберат да се доверят на съседите си, вместо винаги да бъдат толкова агресивни и заплашващи съседите, както направи Русия отново срещу Грузия и пак срещу Украйна".

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно ... в пълномащабна война в Европа"