Ръководителят на НАТО изрази безпокойство, че боевете в Украйна могат да излязат извън контрол и да се превърнат във война между Русия и НАТО, според интервю, публикувано в петък, пише АП.

"Ако нещата се объркат, те могат да се объркат ужасно", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар пред норвежката телевизия NRK.

"Това е ужасна война в Украйна. Това също е война, която може да се превърне в сериозна война, която да прерасне в голяма война между НАТО и Русия", каза той. "Ние работим всеки ден, за да избегнем това."

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, каза в интервюто, че "няма съмнение, че е възможна пълномащабна война", добавяйки, че е важно да се избегне конфликт, "който включва повече страни в Европа и се превръща в пълномащабна война в Европа".

Кремъл многократно е обвинявал съюзниците от НАТО, че всъщност са се превърнали в страна в конфликта, като са предоставили на Украйна оръжия, обучават нейните войски и захранват военното разузнаване, за да атакуват руските сили.

Говорейки в петък чрез видеовръзка с ръководители на отбраната и сигурността на няколко бивши съветски републики, руският президент Владимир Путин отново обвини Запада, че използва Украйна като инструмент срещу неговата страна.

"В продължение на много години Западът безсрамно експлоатираше и изпомпваше ресурсите, насърчаваше геноцида и терора в Донбас и на практика превърна страната в колония", каза той. "Сега той цинично използва украинския народ като пушечно месо, като таран срещу Русия, като продължава да снабдява Украйна с оръжия и боеприпаси, изпраща наемници и я тласка към самоубийствен път."

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Путин вижда Украйна като новата, безсрамно експлоатирана, колония на Запада

Желанието на Запада да запази господството си на световната сцена, увеличавало рисковете от конфликт

Според украинците, те се борят за свобода срещу нежелан нашественик и агресор.

Тежките боеве продължиха в петък в Източна и Южна Украйна, най-вече в региони, които Русия незаконно анексира през септември.

Президентската канцелария на Украйна съобщи, че петима цивилни са убити, а други 13 са ранени от руски обстрел през последните 24 часа.

Регионалният губернатор на Донецк Павло Кириленко каза, че руснаците продължават офанзива срещу Бахмут с ежедневни атаки, въпреки тежките жертви.

"Можете най-добре да опишете тези атаки като пушечно месо", каза Кириленко в телевизионни забележки. "Те разчитат предимно на пехота и по-малко на бронирана техника и не могат да напреднат."

В съседен Луганск в Източна Украйна, регионалният губернатор Сергий Хайдай каза, че украинската армия насочва контранастъплението си към Кремина и Сватово.

Той изрази надежда, че Украйна може да си върне контрола над Кремина до края на годината, а след това до края на зимата да си върне зоните в региона, които бяха превзети от Русия от началото на войната.

На юг областният губернатор на Херсон Ярослав Янишевич каза, че осем цивилни са били ранени от руски обстрел през последните 24 часа, а в град Херсон, който Украйна си върна миналия месец, са повредени детска болница и морга.

В съседната Запорожка област руските сили обстрелваха Никопол и Червоногрихоривка, които са от другата страна на река Днепър от окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие.

Губернаторът на Запорожие Валентин Резниченко каза, че руският обстрел е повредил жилищни сгради и електропроводи.

В района на Харков, североизточна Украйна, губернаторът Олег Синегубов каза, че трима цивилни са били ранени от руски обстрел, като един по-късно е починал.

Столтенберг: Русия се опитва да "замрази" военните действия, за да натрупа сила

Столтенберг: Русия се опитва да "замрази" военните действия, за да натрупа сила

Той обеща продължаване на подкрепата за Украйна