Продължава бежанската „атака" към Апенините. 400 бежанци от Тунис се добраха до италианския остров Лампедуза.

Италианската брегова охрана е забелязала още няколко малки корабчета с няколкостотин бежанци, които са поели курс към Лампедуза.

Недалеч от крайбрежието на Тунис е потънала една лодка с 35 северноафриканци, от които са оцелели само петима.

Италия се намира в особено уязвима позиция и като че ли тя се оказа най-засегнатата европейска държава от вълната от африкански емигранти, която според местните власти в скоро време ще се превърне в „общоевропейски проблем."

Във връзка с това италианският министър на външните работи Франко Фратини поясни, че около 2.5 милиона души са потенциални емигранти от Южна Сахара, ако правителството на Муамар Кадафи падне.

По думите на Фратини неконтролируемият приток на нелегални емигранти създава редица проблеми, включително финансови и социални.

Хаосът в Либия предизвика ужас сред ръководствата на страните от Евросъюза, които се „консултираха" относно мерките за предотвратяване на проникването на незаконни емигранти от страните от Африканския континент.

През последните няколко години либийското ръководство успешно изпълняваше ролята си на „единствена бариера" на пътя на емигрантите от джамахирията към Европа.

Особено важна роля за това изиграха военноморските сили на Италия и Либия, заловявайки няколко кораба с бежанци, които впоследствие бяха изпратени в специални центрове на територията на африканската страна.