Повече от четвърт милион души души са подписали петиция, призоваваща за отмяна на фойерверките за Нова година в австралийския град Сидни.

Те настояват също така средствата да бъдат изразходвани за борба с пожарите, които бушуват в страната и заплашват града, предаде BBC.

Два поредни дни Австралия чупи рекордите за най-топъл ден

Два поредни дни Австралия чупи рекордите за най-топъл ден

Средната температура е достигнала 41,9 градуса по Целзий

Според съобщенията, за фойерверки в Сидни миналата година са били изхарчени 5,8 милиона щатски долара.

Но кметът на Сидни Кловър Мур каза, че фойерверките са планирани 15 месеца предварително и по-голямата част от бюджета вече е изразходван. Тя обяви, че проявява разбиране към несъгласните, но тържеството ще протече по план.

"Не можем да отменим фойерверките и дори ако можехме, това би имало малка практическа полза", написа кметът на уебсайта на петицията.

Въпреки това австралийците, които подписаха петицията на Change.org, заявиха, че фойерверките в такъв момент ще бъдат "обида".

Рекордни жеги и катастрофални горски пожари в Австралия

Рекордни жеги и катастрофални горски пожари в Австралия

Най-малко двама души са загинали в щата

"Австралийците в цялата страна се нуждаят от парите, за да възстановят училищата и домовете си. Това е въпрос на приоритет и тук показваме, че ни интересува.", заявиха подписали петицията.

Линда Маккормик, която създаде страницата, припомни, че други общности в Австралия "отменят фойерверки и празнуват Нова година по други начини".

Австралийските власти обявиха през декември извънредно положение заради големите горски пожари.

Режимът на извънредно положение се въвежда за срок от една седмица в град Сидни и щата Нов Южен Уелс. През последните няколко седмици в щата бушуват около 100 горски пожара, от които едва половината са под контрол.

Наред с това в региона има рекордни горещини - синоптиците прогнозират за някои части на Нов Южен Уелс температури от над 45 градуса. За Сидни - около 46. Експертите изказват опасения, че вятърът, чиято скорост ще достигне 100 километра в час, ще доведе до разрастване на пожарите в покрайнините на града.

В Австралия обявиха извънредно положение заради пожарите

В Австралия обявиха извънредно положение заради пожарите

100 пожара бушуват в Нов Южен Уелс...

Горските пожари бушуват в страната от септември насам.

Заради токсичния дим лекарите предупредиха за "извънредна ситуация" в сферата на общественото здраве. През последните седмици рязко е нараснал броят на пациентите с дихателни проблеми.

Пожари са регистрирани и други части на Австралия.

Десетки станаха жертви на пожарите. Разрушени са над 800 домове.