Стотици мигранти от Африка за втори пореден ден се опитаха да се изкатерят по стените разделящи испанския град Мелиля от Мароко, информира Асошиейтед прес.

Правителствената делегация в Мелиля съобщи, че над 1200 мигранти са се опитали да прескочат 6-метровата стена, като 380 от тях са го сторили успешно.

Според местните власти вчера 2500 души са се опитали да влязат в града.

Испанското правителство е задействало механизъм за противодействие на незаконното преминаване, за да се справи с нарушителите, които хвърлят пръчки и камъни по граничарите.

Четирима испански гранични служители са пострадали и са откарани в болница.

Хора бягащи от бедност или насилие често се опитват масово да влязат в Мелиля или другия испански град в Северна Африка - Сеута.

Тези, които все пак успеят да прескочат страната биват настанявани в бежански център.

Властите съобщиха, че граничния контрол по границата с Мароко ще се затегне. Очаква се пристигането на 84 нови полицейски служители.

Неправителствени организации, работещи с мигрантите, съобщиха че са станали свидетели как испанските граничари са върнали обратно в Мароко трима души, които са се били покатерили на стената.

Масовите гранични отблъсквания са незаконни според международните договори за бежанците, защото по този начин ги лишават от възможността да потърсят убежище.