Хиляди хора са принудени да напуснат домовете си в Северна Калифорния заради стотици бързо разпространяващи се горски пожари в региона, които изпепелиха къщи и отнеха живота на пилот на хеликоптер, информира АФП.

Във Вакавил - град с около 100 000 души население между щатската столица Сакраменто и Сан Франциско - жителите са призовани да се евакуират посред нощ, след като пожари погълнаха десетки жилища. Много хора бяха събудени от съседи или пожарникари, които отчаяно блъскаха по вратите. Някои хора напуснаха домовете си по пижами.

Снимка 492982

Източник: ЕПА

Издадени са заповеди за евакуация или предупреждения и в други окръзи, включително в известните с вината Сонома и Напа, където мълнии предизвикаха пожари на фона на гореща вълна.

От пожарната служба в Калифорния съобщиха, че са унищожени 50 жилища и са изгорели 50 000 акра. Пилот на хеликоптер, който е участвал в гасенето на пожарите в окръг Фресно, югоизточно от Сан Франциско, е загинал при катастрофа, докато се е опитвал да пусне вода.

Снимка 492984

Източник: ЕПА

В Калифорния е имало 10 849 мълнии за последните 72 часа и изключително високи температури. Пожарникарите се борят с 367 пожара, от които 23 се разглеждат като големи.

Най-смъртоносният пожар в историята на щата - Camp Fire - отне живота на 86 души в Северна Калифорния през ноември 2018 г.

Снимка 492983

Източник: ЕПА