Подготовката за мероприятие във връзка 100 г. от възстановяването на независимостта на полската държава се превърна във фарс тази седмица след объркваща поредица от събития около планирания марш на националисти в центъра на Варшава през уикенда, пише "Гардиън".

Маршът на независимостта, организиран от националисти и крайнодесни, който се провежда всяка година в полската столица на 11 ноември, за да се отбележи годишнина от възстановяването на независимостта на Полша през 1918 г., през последното десетилетие драматично ескалира, привличайки активисти от цяла Европа.

Миналогодишното събитие, на което участваха около 60 000 души, беше остро разкритикувано на международно ниво заради присъствието на расистки и ксенофобски лозунги, както и заради възникнало насилие с контрапротестиращи. Тазгодишното събитие, което се очаква да привлече още повече хора, заплашва да засенчи официалните церемонии, организирани от държавата.

В сряда напускащият поста кмет на Варшава Хана Гронкевич-Валц и водеща фигура от опозиционната партия "Гражданска платформа" обяви, че маршът ще бъде забранен, тъй като е заплаха за реда и подбужда към омраза.

"Варшава достатъчно страда заради агресивен национализъм. 100-годишнината от независимостта на Полша не трябва да изглежда така, решението ми е да се забрани", заяви кметът.

Организаторите на марша обжалват решението и подчертаха, че възнамеряват да организират марша.

"Маршът на независимостта ще се проведе както всяка година", категоричен е Роберт Виницки, лидер на крайнодясното "Национално движение". "Либералният деспотизъм няма да отнеме възможността на поляците да празнуват", добави той.

Няколко часа след решението на кмета полският президент Анджей Дуда сподели, че полската държава ще организира марш по същото време и по същия маршрут на забраненото мероприятие.

Ходът изглежда е импровизирано решение след продължителна дилема за Дуда, който често е до националисти и през последните месеци обмисляше дали да участва в марша.

Дуда и правителството преговаряха с организаторите на националистическия марш с надежда, че ще бъдат убедени да организират марш под егидата на държавата в замяна, че се съгласят да не се позволяват расистки и екстремистки лозунги. Преговорите се провалиха, но обявената от кмета на Варшава позиция даде на правителството претекст за намеса.

"Решението на кмета е добро дошло за Дуда и правителството, защото позволява либералната опозиция да бъде обвинена от националистите за наложената забрана за организирането на марша им, докато в същото време избегнат вероятността да се проведе неофашистки марш на стогодишнината от нашата зависимост", коментира всекидневникът Rzeczpospolita.

Но решението на властите да поемат контрол над събитието предизвика бурна реакция, която ескалира в четвъртък вечерта, когато варшавски съд отхвърли решението на кмета, като се аргументира, че това е в нарушение на свободата на събиране. Не е ясно дали с поемане на контрол над събитието властите ефективно забраняват марша на крайнодесните движения и на каква правна база.

Объркването е на фона на масовите протести на полските полицаи и служителите от силите за сигурност. Въпреки че полското законодателство не позволява да протестират, през миналия месец във Варшава се проведе голяма демонстрация на служителите на реда. Масово полицаите си взеха болничен и страната изпита сериозен недостиг на служители на реда.

Правителството обяви, че военното министерство ще поеме отговорност за охраната по време на марша. Властите добавиха, че екстремистките символи ще бъдат забранени, което може да доведе до сблъсъци между радикални групи и военнослужещите по улиците на Варшава.

Посолството на САЩ във Варшава посъветва американските граждани да избягват маршрута на марша.