Технологична компания, която наддава за сключване на договор с Пентагона за съхранение на чувствителна информация, има тясно партньорство с фирма, свързана със санкциониран руски олигарх.

Тази информация е научила британската медия Би Би Си.

Проектът JEDI (Joint Enterprise Defence Infrastructure) e голям облак в кибепространството, който може да съхранява ядрени кодове.

Виктор Векселберг, който е близък до Кремъл, e свързан с C5 Group - инвеститорска фирма в киберпространството, която работи в тясно сътрудничество с водещата компания на търга на Пентагона - Amazon Web Services (AWS).

C5 и AWS обявиха, че C5 Group не е замесена в наддаването за участие в проекта JEDI. Всички предложения за облака са засекретени. Пентагонът отказва да коментира информацията, докато не приключи публичният търг.

За да се конкурира с Русия и Китай, JEDI е едно от най-амбициозните начинания на Пентагона.

Вместо военната информация да бъде съхранявана на по-малки сървъри в различни отдели в Пентагона, тя ще бъде държана на облак в киберпространството. Топ военни тайни ще бъдат прехвърлени на облака, включително класифицирана информация за оръжейни системи, военнослужещите, разузнаване и операции. На войниците на фронта ще дава достъп до цялата налична разузнавателна информация, което ще им позволи да бъдат по-ефективни на бойното поле.

Големи технологични компании като Microsoft, Oracle и IBM подадоха документи за участие на търга. Решението се очаква да бъде взето през април 2019 г.

Според анализатори в сектора Amazon Web Services (AWS) е фаворитът за спечелване на поръчката.

Но някои специалисти предупреждават, че има огромни рискове от съхранение на класифицирана информация на облак, който се управлява от една публична компания.

Amazon Web Services е на път да се разрасне до най-големия доставчик на облак услуги в света. Тя е филиал на онлайн компанията за пазаруване Amazon.

C5 Group е относително нова компания, но през последните години събра 125 милиона долара от инвестиции в киберсигурност.

Въпреки че двете компании работят заедно по различни проекти за поддръжка на облак в целия свят, двете фирми отричат, че поддържат тесни контакти.

C5 group има контакти с Векселберг, който е в списъка със санкционирани от САЩ за близки връзки с Владимир Путин.