Придобилият скандална известност дворец край Черно море и всички обекти около него се строят за президента на Русия Владимир Путин - това разкриват пред сайта "Медуза" работници, заети в изграждането на обекта. Те допълват, че Путин дори на няколко пъти е посещавал строежа на палата, разположен на нос Идокопас, в Краснодарския край на Русия.

Работниците разкриват и неизвестна досега информация - че на територията на резиденцията е разположен 16-етажен бункер с тунели и асансьорна система за евакуация. По думите им, със сложността си тази подземна инфраструктура е без аналог в Русия.

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

На площ колкото 39 княжества Монако...

В разследването на Алексей Навални, който първи направи разкритията по случая, не се споменава за бункер. Видеото на Навални за двореца вече има над 106 милиона гледания в YouTube.

Припомняме, разследването беше публикувано на 19 януари. След 6-дневно мълчание Путин направи изявление, в което отрече имотът да е негов.

Путин с първи коментар: Не притежавам дворец, опитват се да промиват мозъци

Путин с първи коментар: Не притежавам дворец, опитват се да промиват мозъци

Подобна информация се разпространява от повече от 10 г.

Кремъл обяви, че той е собственост на бизнесмени, чиито имена не може да разкрие. Последваха още 5 дни мълчание, след които близкият до Путин бизнесмен Аркадий Ротенберг, негов партньор по джудо, обяви, че дворецът е негов. Той обясни, че първоначално е замълчал по темата заради скандала, избухнал в публичното пространство.

Коментарът му предизвика иронични забележки в рускоезичния сегмент на мрежата - че през десетте дни, в които никой не припозна двореца като свой, в Кремъл са провеждали кастинг за "собственик".

Обясненията от администрацията на Путин, че обектът ще бъде апарт хотел, също бяха приети с недоверие заради начина, по който е конструирана сградата.

Друга причина за недоверието към официалните обяснения е забраната за полети над имота, както и присъствието на Федералната служба за охрана на обекта (ФСО) - това е звеното, което отговаря за охраната на Путин. Начинът, по който се охранява дворецът, стана обект на множество публикации в руски медии. Според работниците на обекта, цялата работа по него се ръководи от ФСО.

Един от интервюираните разказва също, че в резиденцията има лични подаръци, които е получавал Путин. Сред тях е и дървена беседка, подарена на руския президент от предишния държавен глава на Казахстан Нурсултан Назарбаев, която по-късно е била демонтирана.