Студ, сняг и морски бури обхванаха Гърция, предава кореспондентката на БНР. На места снежната покривка е достигнала до над 20 сантиметра.

Пътните полицаи предупреждават за заледени участъци и автомобилите трябва да са с вериги.

На различни места в страната вали много силен дъжд. Заради очакваното преливане на реки, местните власти са взели извънредни мерки.

Мост в Каламбака се е срутил, но за щастие инцидентът се е разминал без жертви.

Няколко пристанища са затворени заради силни морски бури. Фериботите към Крит, Самотраки и Тасос не се движат.

Очаква се в следващите дни температурите да се понижат чувствително.

В същото време фермерите от Лариса са обявили, че от сряда затварят с трактори прохода при Темби и ще прекъсват движението по магистралата. Те не уточняват дали блокадата ще бъде почасова или за по-дълго време.

Тракторите на фермерите от Серес остават встрани от шосето. Те не създават проблеми с движението, не се очаква да затварят границата с България.

Трактори се събират и в Кавала. Те ще вземат участие в националните протести срещу проектозакона с по-високи данъци в аграрния сектор.

Междувременно „Ройтерс” съобщава, че обилен снеговалеж и силни ветрове са затворили черноморските пристанища в Румъния, включително основното пристанище Констанца.

За 12 часа снежните бури са натрупали половинметрови преспи, което е прекъснало движението на влаковете. Властите са били принудени да затворят всички училища в Букурещ и близките окръзи.

Информация за жертви няма, но спасителните служби обявиха, че са подготвени да се намесят. Около 6000 полицаи, жандармеристи и пожарникари участват в различни мисии в страната, по информация от вътрешното министерство.

Не се очаква снеговалежите да намалеят до утре, като метеоролозите прогнозират, че температурите ще паднат до минус 18 градуса следващата седмица.

Десетки села в Южна Румъния са без електричество, след като дървета и силните ветрове са скъсали електропроводи.