Студенти в ЮАР създадоха първата в света тухла с човешка урина, пише "Гардиън".

Биотухлата е дело на студенти от Кейптаун, които са събрали урина от мъже в университета и са я смесили с пясък и бактерия.

Тухлата е направена с помощта на плесен при стайна температура, премахвайки нуждата от пещи с висока температура. Азотът и калият, които са изключително важни за тора, са създадени като вторични продукти по време на процеса.

"При този пример вие вземането нещо, което се разглежда като отпадък и правите различни продукти от него. Вие можете да използвате същия процес при всеки отпадъчен поток. Просто трябва да се премислят нещата", коментира Дилън Рандъл, преподавател в Кейптаунския университет, който ръководи проекта.

Идеята да се използва урина при производството на биотухли е изпробвана в САЩ чрез използване на синтетични продукти, но студентът Сузана Ламбърт от университета е първата, която използва истинска човешка урина, за да направи тухла, подчертават от учебното заведение в южноафриканския град.

Биотухлите са създадени чрез естествен процес, наречен микробиално-карбонатно утаяване, заяви Дилън Рандъл. По подобен начин се сформират и черупките на миди. Пясък е колонизиран от бактерия, която произвежда ензима уреаза, смесено с урина. Уреазата разгражда уреата в урината, което води до произвеждане на калциев карбонат, циментиращ пясъка във форма.

Докато обикновените тухли се нагряват при температура от 1 400 градуса по Целзий и произвеждат голямо количество въглероден диоксид, за биотухлите не се изисква висока температура.

Рандъл описа урината като течно злато. Като количество урината представлява 1% от отпадъчните води от домовете, но съдържа 80% азот, 56% фосфор и 63% калий, открити в отпадъчните води.