Съветът за сигурност и отбрана на Судан обяви извънредно положение за три месеца заради наводнения, при които тази година загинаха 99 души, съобщи Aljazeera.

Съветът също така определи Судан за зона на природно бедствие, съобщи държавната информационна агенция SUNA.

Суданският министър на труда и социалното развитие заяви, че освен смъртните случаи, наводненията през тази година са ранили 46 души, нанесли са щети на повече от половин милион души и са причинили тотален и частичен срив на повече от 100 000 домове, според SUNA.

Процентът на наводненията и дъждовете за тази година надмина рекордите, поставени през годините 1946 и 1988, с очаквания за непрекъснато нарастващи показатели, добави министър Лена ел-Шейх.

Съветът също така обяви сформирането на върховен комитет, оглавяван от министерството на труда и социалното развитие, който да се справи с последиците от наводненията през есента, каза SUNA.

Дъждовният сезон в Судан започва през юни и продължава до октомври, което означава, че страната ежегодно преживява наводнения и проливни дъждове.

Комитетът предупреди, че страната може да се сблъска с повече дъждове, добавяйки, че нивото на водата в Син Нил се е повишило до рекордните 17,58 метра.