Султанът на Бруней призова за засилване на ислямските учения в страната, тъй като трябва да влязат в сила и новите закони на шариата, включително убийство с камъни за гей секс и прелюбодеяние, съобщава "СтрейтТаймс".

"Искам да видя, как ислямските учения в тази страна стават по-силни", обяви султан Хасанал Болкия в обръщение към нацията близо до столицата Бандар Сери Бегаван.

Но той не споменава спорния нов наказателен кодекс, нито обяви, че е влязъл в сила, както се очакваше.

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Бруней наказва със смърт с камъни прелюбодеяние и гей секс от следваща седмица

Въвеждат ампутация на ръка и крак за кражба, по законите на шариата

Султанът е на престола на богатата на петрол страна на остров Борнео в продължение на 51 години. Той коментира, че Бруней е "справедлив и щастлив", въпреки нарастващата световна критика на новите наказания.

"Всеки, който посети тази страна, ще изкара много приятно и ще се наслади на безопасното и хармонично обкръжение", добави султанът пред аудитория във връзка със специална дата в ислямския календар.

Наказателният кодекс в малката страна на тропическия остров Борнео, бивш британски протекторат с мнозинство от мюсюлмани с население от около 400 000 души, влиза в сила след години забавяне.

Решението за налагане на тежките наказания предизвика тревога в целия свят, като ООН ги обяви за "жестоки и нечовешки", а знаменитости, водени от актьора Джордж Клуни и поп звездата Елтън Джон, призовават за бойкотиране на хотели в Бруней.

Освен убийство с камъни и рязане на крайници, наказанията включват глоби или затворнически наказания за неприлично поведение, неприсъствие в петъчните молитви и извънбрачна бременност.

Въпреки че повечето мюсюлмански нации включват елементи от закона на шариата в своите правни системи, малцина изпълняват по-строги наказания - известни като худуд, с които дори мюсюлмански учени не са съгласни.

Германия скочи срещу Бруней за законите срещу гейовете

Германия скочи срещу Бруней за законите срещу гейовете

Според законите сексът между гейове се наказва с убиване с камъни

Факти за шариата и как се тълкува по света:

Шариата е религиозен закон, съставляващ част от ислямската вяра, произтичаща от Корана и хадисите - думите или действията на пророка Мохамед.

Начинът на неговото прилагане в съвремието е предмет на спор между консервативни и либерални мюсюлмани и остава оспорвана тема по целия свят.

Някои аспекти са широко приети - като например как се прилага в банковото дело - дори и западни компании въвеждат ислямски финансови продукти, за да привлекат мюсюлмански клиенти.

Худуд, което означава "граници" на арабски, е наказанието за грехове като прелюбодеяние, изнасилване, хомосексуализъм, кражба и убийство.

Рядко се извършват крайни наказания, тъй като много престъпления трябва да се докажат чрез признание или свидетели, няколко възрастни мюсюлмански мъже.

Държави, които следват екстремното законодателство на шариата:

Саудитска Арабия - Шариата е в основата на цялото саудитско право и до съвсем скоро крайните наказания худуд, извършени публично, са обичайни.

Хомосексуалните действия са не само незаконни, но и наказуеми с екзекуция - въпреки че обичайното наказание е ограничено до бичуване и лишаване от свобода.

Обезглавявания и ампутации с меч обикновено се извършват в петък, преди обедните молитви. В екстремни случаи, като изнасилване на дете, осъденият човек понякога е разпънат след екзекуцията.

Законът също така позволява буквалното прилагане на израза "око за око", известно като "кисас", в случаите на телесна повреда. Семейството на жертва на убийство може да помилва осъден човек - често в замяна на кръвнина.

Афганистан - Конституцията на Афганистан се основава на ислямския закон, но начинът, по който се тълкува, има сложна история, повлияна от местните обичаи и племенни традиции.

Талибаните следват брутално тълкуване на закона на шариата по време на своето управление от 1996-2001 година. Те ограничават жените до домовете им, като им позволява да излизат само с мъжки ескорт и скрити под бурка.

Наказанията в худуд са широко разпространени в цялата страна.

Талибаните сега контролират повече територия в Афганистан, за пръв път от 2001 г. и отново налагат строго тълкуване на шариата, въпреки че скоро декларираха, че могат да разхлабят някои от най-строгите интерпретации, ако се върнат на власт.

Индонезия - Индонезийският консервативен Ачех е единствената провинция в страната с най-голямо мюсюлманско мнозинство, която налага ислямски закон. Общественото бичуване е често срещано явление за редица престъпления на остров Суматра, включително хазарт, пиене на алкохол, изневяра и гей секс.

Въпреки призивите за неговото прекратяване, практиката има широка подкрепа сред предимно мюсюлманското население на Ачех. Провинцията прие религиозния закон, след като й бе предоставена специална автономия през 2001 г., в опитът на централното правителство да потуши дългогодишния сепаратистки бунтове.

В Индонезия има смъртно наказание, но миналата година правителството предупреди, че планът на Ачех да обяви обезглавяване за наказание при убийство е забранен по силата на съществуващите национални закони.

Судан - През 1983 г. Судан прие закона на шариата и оттогава го прилага на случаен принцип. Убийството с камъни остава съдебно наказание, но не се прилага от десетилетия - въпреки че активисти твърдят, че стотици жени са бичувани всяка година за "неморално поведение" по наказателния кодекс.

През последните седмици няколко протестиращи жени са осъдени на бичуване за участие в протести срещу правителството на президента Омар ал Башир, но апелативен съд отмени присъдата.

Пакистан - През 1979 г. военният диктатор Зия ул Хак въведе широко критикуваните наредби на худуд, част от всеобхватна ислямизация на Пакистан.

Съдилищата, прилагащи законите, използват шариата паралелно с основния пакистански наказателен кодекс (повлиян от британците) и обхващат прелюбодейство, фалшиви обвинения в съда, престъпленията срещу собствеността и забрана на наркотиците и алкохола.

На жените не е позволено да свидетелстват в най-тежките случаи, включително убийство с камъни или ампутации, а законите за изнасилване или прелюбодеяние изискват четирима възрастни  и добри мюсюлмански мъже да свидетелстват за акта.

През 2006 г. депутатите одобриха Закон за защита на жените, като гласуваха, че случаите на изнасилване и прелюбодеяние вече не трябва да се изслушват от суровата религиозна система, а в масовите съдилища. Решенията в съдилищата могат също да бъдат обжалвани в общите съдилища.

Нигерия - Около 12 от 36-те щата в Нигерия са разширили законодателството си по наказателни дела, а съдилищата могат да разпореждат ампутации - макар малцина от да са извършени.

Останалата част от Нигерия има смесена правна система от английското общо и традиционно право.

Катар - Боят с камшик все още се използва в Катар като наказание за консумация на алкохол от мюсюлмани или незаконни сексуални отношения. Наказанието за прелюбодеяние е 100 удара.

Прелюбодеянието е наказуемо със смърт, когато са замесени жени-мюсюлманки и мъже-немюсюлмани.

ДАЕШ (Ислямска държава в Ирак и Сирия) - Въпреки че не е страна, под нейния "халифат", обявен за победен на 23 март, те управляват свои собствени съдилища и прилага своето брутално тълкуване на исляма в областите, които контролира в Сирия и съседен Ирак.

Те наказват предполагаеми престъпления, включително кражба, консумация на алкохол, прелюбодеяние и хомосексуалност. Екстремистката група извършва обезглавяване, убийство с камъни, ампутации и хвърляне на мъже от високо, заподозрени, че са хомосексуални.

ООН осъди варварските закони в Бруней

ООН осъди варварските закони в Бруней

За последно държавата извърши екзекуция през 1957 г.