Хората по света, особено тези в развиващите се страни, са изправени пред риск от пандемии през следващото десетилетие, разпространени от резистентни към антибиотици бактерии. Това предупреди милиардерът Бил Гейтс, цитиран от "Гардиън".

Филантропът поясни, че успехът на антибиотиците е довел до самодоволство, което e изложено на растящата микробиологична резистентност към лекарства.

Той поясни в интервю за радио БиБиСи, че се моли да не се появи някой голям вирус през следващите 10 години.

Мисля, че ще имаме по-добри медицински инструменти, по-добър отговор, но ние сме малко уязвими сега, ако нещо като грип се разпространи много бързо. Това би било трагедия, нови подходи трябва да ни позволяват да намалим този риск, добави милиардерът.

Според него важно е по-богатите държави да помогнат на развиващия се свят в борбата срещу болестите по хуманитарни причини и с оглед на тяхното лично здраве.

Въпреки че бяха направени грешки, критиките по адрес на Световната здравна организация по време на кризата с Ебола в Западна Африка не са справедливи, защото организацията не беше финансирана и нямаше достатъчно персонал да свърши всички неща, които наблюдателите искаха да бъдат сторени, смята той.

По думите му международното сътрудничество е помогнало за окончателно справяне с едрата шарка, на път е да бъде приключено и с детски паралич.

През септември генералният секретар на ООН Бан Ки-мун предупреди, че резистентността на антибиотиците към бактерии е "фундаментална заплаха" за световното здраве.

Изчислено е, че 700 хиляди души умират всяка година при инфекции заради резистентност.