Американският президент Доналд Тръмп осъди атаката в Барселона. В своя акаунт в Туитър той обеща САЩ да помогнат на испанските власти да се справят с терора.

"Терористите из цял свят трябва да знаят, че САЩ и съюзниците им са решени да ги открият и изправят пред съда", каза държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той направи изявление по време на срещата си с японския министър на външните работи Таро Коно.

Решително осъждаме това жестоко и цинично престъпление, извършено срещу цивилни граждани. Случилото се за пореден път потвърждава необходимостта от реално обединяване на усилията на целия свят в безкомпромисната борба срещу тероризма. Това написа президентът на Русия Владимир Путин в съболезнователна телеграма до краля на Испания Филип VI.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че родината й стои рамо до рамо срещу терора.

Ние мислим с дълбока тъга за жертвите в Барселона - със солидарност заедно с испанския народ. Това заявиха от пресслужбата на германския канцлер Ангела Меркел.

Ние оставаме обединени и решителни, написа в Туирър френският президент Еманюел Макрон.

По-късно той дори туитна на на испански: "Солидарност с Барселона. Ние сме до вас. "

ЕС е готов да окаже пълна подкрепа на Испания в борбата с тероризма, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Европа стои рамо до рамо с Барселона. Мислите ни днес са с жертвите на нападението и всички засегнати. Ще окажем пълна подкрепа на Испания", каза Туск.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

НАТО изрази пълната си подкрепа за Испания и готовност заедно да се борят с тероризма, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

МВнР в контакт със службите в Каталуня

МВнР в контакт със службите в Каталуня

Разпространиха дежурните телефони на посолството в Испания

"Осъждам ужасяващото нападение в Барселона. Мислите ми са в всички пострадали. Ние сме заедно с Испания в борбата с тероризма", каза Столтенберг.

"Дълбоко сме потресени от тази проява на жестокост и насилие над мирни граждани и изразяваме солидарност и безрезервна подкрепа към испанския народ. За подобни действия няма и не може да има оправдание", посочва премиерът на България Бойко Борисов в телеграма до своя испански колега Мариано Рахой.