Десетки хиляди хора ще участват в маршове и други събития в САЩ днес с призив за бърз преход към възобновяема енергия като част от борбата с климатичните промени, пише "Гардиън".

Движението "Надигнете се за климата" ще бъде поведено с марш в Сан Франциско преди среща за климатичните промени в града през следващата седмица, на която ще участват кметове и бизнес лидери от целия свят.

Демонстрацията в Сан Франциско ще призове губернатора на Калифорния Джери Браун да прекрати добива на изкопаеми горива в щата. Очаква се да се съберат около 20 000 души.

Подобни протести са планирани и в други американски градове, включително Бостън, Маями, Портланд и Орегон. Събития са организирани и в Пуерто Рико.

Други стотици мероприятия ще се проведат в градове из целия свят, които са част от координирани усилия за борба с опасните и регресивни политики на администрацията на президента Доналд Тръмп, която се опитва да отмени правила за ограничаване на емисиите на парникови газове.

В четвъртък няколко хиляди души участваха в марш за климата в Ню Йорк. Десет активисти бяха задържани, след като блокираха улица пред кабинета на губернатора на щата.

Хиляди природозащитници и членове на неправителствени организации участваха в демонстрация в Париж. Те носиха банери като "Промени системата, а не климатът". Повече от 800 мероприятия са планирани в над 90 държави с искане за прекратяване използването на изкопаеми горива и насърчаване на зелени решения.