Търговията на стоки удари дъното от 2007 г. през второто тримесечие на 2020 г. V-образното възстановяване "може да се окаже като твърде оптимистично", обяви Световната търговска организация (СТО), цитирана от "Политико".

През втората четвърт на 2020 г. световната търговия на стоки регистрира "исторически спад" и падна до нивата от финансовата криза през 2008 г. Изнесените днес данни, отбелязва СТО, "са най-ниските данни, регистрирани от 2007 г.".

Публикуваният от организацията барометър за търговията със стоки взема под внимание последните тенденции, за да извлече траекторията на световната търговия в реално време. Данните показват 84,5 пункта по скала, при която 100 пункта отговарят за търговски растеж в съответствие със средносрочни тенденции. Най-засегнати са автомобилните стоки и въздушните товари.

Изнесените днес данни са в съответствие с предишна прогноза на СТО, че търговията ще спадне с 18,5% през второто тримесечие.

От организацията също подчертаха, че първите признаци на възстановяване ще са следващата година, но цялостното възстановяване може да отнеме по-дълъг период.

Според СТО по-реалистично е възстановяване на търговията в L-образна форма.