Световната търговска организация заяви във вторник, че митата на администрацията на Тръмп върху китайски стоки на обща стойност над 200 милиарда долара са незаконни съгласно правилата на глобалния търговски орган, съобщава АП.

Решението е първия път, когато базираният в Женева търговски орган се произнесе срещу поредица от мита, които правителството на президента Тръмп налага на редица държави, съюзници и съперници.

Тръмп многократно критикува СТО, която контролира международните спорове за търговията, за това, че се отнася несправедливо към САЩ.

В своето решение СТО отсъди срещу аргумента на администрацията на Тръмп, че Китай се е занимавал с практики, вредни за интересите на САЩ, по въпроси, включително кражба на интелектуална собственост, трансфер на технологии и иновации.

Решението, на теория, ще позволи на Китай да наложи ответни мита върху американски стоки на стойност милиарди - ако процесът приключи.

Но правителството на САЩ може да обжалва решението, обявено от органа за уреждане на спорове на СТО, а апелативният съд на СТО в момента вече не функционира - до голяма степен заради едностранния отказ на Вашингтон да приеме нови членове за него.

СТО разреши на Китай да наложи мита на САЩ за $3,5 млрд.

СТО разреши на Китай да наложи мита на САЩ за $3,5 млрд.

Случаят е от преди търговската война и е извън търговските преговори между САЩ и Китай

Апелативният съд издава окончателни решения по търговски дела но спря да функционира миналата година, когато мандатът на двама от последните трима съдии изтече без замяна. Това означава, че САЩ могат да обжалват решението за "нищожно", каза Тимъти Кийлър, адвокат в Майер Браун и бивш шеф на кабинета на американския търговски представител.

"Този ​​доклад потвърждава казаното от администрацията на Тръмп в продължение на четири години: СТО е напълно неадекватна за спиране на вредните технологични практики на Китай", заяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в изявление.

САЩ са представили "обширни доказателства" за кражба на интелектуална собственост от Китай и СТО не е предложила решения за това.

"На САЩ трябва да бъде позволено да се защитават срещу нелоялни търговски практики и администрацията на Тръмп няма да позволи на Китай да използва СТО, за да се възползватот американски работници, предприятия, фермери и животновъди", добави той.

Китайското министерство на търговията заяви, че решението е "обективно и справедливо" и призова САЩ да го спазват.

Администрацията на Тръмп оправдава санкциите съгласно раздел 301 от Закона за търговията от 1974 г., някога общ инструмент, използван от правителството на САЩ за налагане на санкции - и наскоро съживен от Тръмп. САЩ твърдят, че действията на Китай са представлявали "санкционирана от държавата кражба" и "присвояване" на американски технологии, интелектуална собственост и търговски тайни.

Световна търговия без правила - САЩ закриват апелативния съд на СТО

Световна търговия без правила - САЩ закриват апелативния съд на СТО

Вместо Световната търговска организация, светът получава ​​"Закона на джунглата"