Глобалната търговия губи своя последен арбитър днес, оставяйки страните неспособни да постигнат окончателно разрешаване на спорове в Световната търговска организация и вместо това да се изправят пред ​​"закона на джунглата", съобщава АП.

САЩ, при президент, който подкрепя самостоятелния подход към икономиката и дипломацията, изглежда предпочитат нещата по този начин.

Мандатите на двама от последните трима съдии в апелативния орган на СТО приключват във вторник. Тяхното напускане лишава фактически Върховния съд на световната търговия от възможността да издава решения.

Сред споровете, които са останали, са седем дела, заведени срещу решението на Тръмп миналата година да обяви чуждата стомана и алуминий за заплаха за националната сигурност на САЩ и да ги удари с вносни данъци.

Първата съдебна инстанция на СТО - нейният орган за уреждане на спорове - може да разглежда дела, но решенията им няма да стигнат до никъде, ако губещият обжалва пред по-висшата инстанция, която вече не функционира.

Без да се притесняват от СТО, държавите биха могли да използват тарифи и други санкции за ограничаване на вноса. Подобен нарастващ протекционизъм може да създаде несигурност и да обезкуражи търговията.

"Намираме се в кризисен момент за нашата глобална система за търговия", коментира американският представител Стефани Мърфи, която е в подкомитета по търговия. "Съдът ще престане да съществува." Загубата на глобален търговски съд за окончателни обжалвания, е "наистина опасна за американския бизнес."

Предполага се, че съставът ще има седем съдии. Но редиците им намаляха, защото САЩ - при президентите Джордж Буш, Барак Обама и Тръмп - блокираха нови назначения, за да протестират срещу начина, по който работи СТО.

Тръмп и неговият най-високопоставен търговски преговарящ Робърт Лайтхайзър са особено силни критици на СТО. Те твърдят, че търговската организация ограничава способността на Америка да се противопоставя на нелоялни търговски практики от Китай и други страни.

СТО разреши на Китай да наложи мита на САЩ за $3,5 млрд.

СТО разреши на Китай да наложи мита на САЩ за $3,5 млрд.

Случаят е от преди търговската война и е извън търговските преговори между САЩ и Китай

И други държави се оплакват от системата на СТО за уреждане на търговски спорове.

Критиците коментират, че съдебните дела отнемат твърде много време и прекалява в решенията си, както и че базираната в Женева организация е неспособна да се справи с предизвикателството, породено от нетрадиционната смес от капитализъм и контрол на държавата в китайската икономика.

Да се стигне до реформа на СТО е трудно, тъй като изисква консенсус от 164-те страни-членки.

Тръмп е готов да използва икономическия и политически ефект на Америка, за да разклати нещата по начин, който по-малките страни не биха могли.

"Там, където Съединените щати са напълно сами, е подходът, който са предприели, (който) означава: "Просто ще взривим това нещо", коментира Бернар Хоекман, икономист от Европейския университетски институт.

Предстоящото спиране е посрещнато с тревога от няколко страни-членки на СТО.

А китайският посланик в СТО Зан Ксианчен заяви, че отбелязва случая, носейки черна вратовръзка, която съпругата му му е дала за погребения.

Да оставим "светлините да угаснат" в апелативния орган, поне временно, нанася "без съмнение най-сериозният удар по многостранната система за търговия от самото й създаване", допълва той. 

В изявление, публикувано във вторник, еврокомисарят по търговията Фил Хоган заяви, че "това за жалост е много сериозен удар върху международната търговска система, основана на правила".

ЕС и други държави работят за създаването на заменящ апелативен орган  - включително някои бивши членове на съществуващия състав по жалбите - за арбитраж на бъдещи търговски спорове. Но това е само временна мярка и не е сигурно колко страни могат да се присъединят.

СТО установила, че ЕС продължава да субсидира Airbus

СТО установила, че ЕС продължава да субсидира Airbus

Световната търговска организация (СТО) е установила, че Европейският съюз не е спрял всички субсидии

СТО е създадена през 1995 г. за създаване и регулиране на правилата на глобалната търговия.

По-рано страните се оплакват, че САЩ използват това, че са световна икономика № 1 за едностранно налагане на търговски санкции и за натиск на други страни за ограничаване на износа за Америка. (По време на администрацията на Рейгън, Лайтхайзер участва в организирането на такива "доброволни ограничения за износ.")

От своя страна САЩ искаха по-голям достъп до чужди пазари.

Процесът на разрешаване на спорове на СТО, включително апелативния орган, трябваше да гарантират, че писани правила, а не произволната власт, управляват глобалната търговия.

Но процесът се оказа тромав. Апелативният състав е известен с липсващи крайни срокове, проблем, който се влоши, след като загуби съдии. Той трябва да се произнася в рамките на 90 дни, но миналата година са били необходими средно 395 дни за издаване на решения.

От 1995 г. в СТО са заведени 592 дела (124 от САЩ, жалбоподател №1); въззивният орган е издал 120 решения, обхващащи 162 от тези дела. Повечето от останалите са отпаднали или разрешени извън СТО.

Бившият апелативен съдия на СТО, Питър Ван ден Бош, сега професор в Швейцарския университет в Берн, нарече процеса на уреждане на спорове на СТО "славен експеримент с върховенството на закона в международните отношения". 

Закриването, ще остави държави и компании да се борят в "закона на джунглата ... законът на най-силните ... и това ще навреди на всички нас", допълва професор Бош.

Франция оспорва тарифната заплаха на САЩ пред  Световната търговска организация

Франция оспорва тарифната заплаха на САЩ пред Световната търговска организация

Това обяви министърът на финансите Бруно Льо Мейр