Световната здравна организация (СЗО) в събота предупреди Беларус за твърде мекия му подход за ограничаване на разпространението на пандемията в страната. Регистрирани са твърде много случаи, което показва, че не са взети правилните мерки, предаде АФП.

По време на мисия в страната, д-р Патрик О'Конър от европейския офис на СЗО заяви, че има доказателства за бързо увеличаване на случаите в Беларус.

Беларус в събота отчете 2226 случая на инфекция и 23 смъртни случая. Министърът на здравеопазването в страната каза, че стотици от тези случаи са на здравни работници.

"Лабораторните тестове потвърждават, че 301 здравни работници са били заразени", заяви министър Владимир Караник на съвместната конференция.

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

Лукашенко: С пандемия глобални играчи преразпределят света без война

"Богатите ще станат по-богати, а бедните по-бедни... къде ще бъде мястото ни в този свят?"

О'Конър каза, че Беларус не се е съсредоточил върху предотвратяването на свързано със здравеопазването предаване, макар че похвали усилията за възстановяване на индустрията в частния сектор чрез вътрешно производство на защитни средства за медици.

Той каза, че СЗО препоръчва засилени мерки за изолация, особено отлагане на масови събирания и спортни събития.

Президентът Александър Лукашенко преди това даде приоритет на икономиката пред карантината, заявявайки, че страната не може да си позволи такова блокиране.

Лукашенко дори вярва, че глобалните играчи могат да използват коронавируса, за да преразпределят света без война.

Той смята, че мнозина биха могли да се поучат от опита на Беларус в борбата с вирусите.