Световната здравна организация свиква извънредно експертно заседание заради бързо увеличаващия се брой на случаите на маймунска едра шарка, съобщава в. "Телеграф".

На срещата ще бъдат обсъдени начините на предаване на инфекцията, разпространението ѝ сред хомо- и бисексуалните, както и въпросът с ваксинациите.

Очаква се на събитието да присъства директорът на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън.

Случаи на маймунска шарка вече са потвърдени в редица държави, сред които САЩ, Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Идентифицират всеки в близък контакт със заразения, включително хора, пътували със същия полет

Става въпрос за рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Обикновено заболяването протича леко и повечето хора се възстановяват до няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения.

Експертите уточняват, че маймунската едра шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи при близък контакт със заразен човек.

Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

САЩ регистрираха първи случай на маймунска шарка откакто вирусът бе локализиран в Европа

Възрастните, ваксинирани срещу шарка, имат добър имунитет, но по-младите поколения са напълно незащитени