Здравните служители в САЩ откриха първи случай в страната на вируса на маймунската шарка, откакто се появиха подобни доклади от няколко европейски страни, съобщава "Файненшъл таймс".

Потвърдени или предполагаеми случаи на вируса - който обикновено се среща в части от Западна и Централна Африка и не се разпространява лесно сред хората - вече са докладвани в поне седем страни по света, откакто Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) откри първи британски случай в началото на май.

Длъжностни лица в американския щат Масачузетс заявиха в сряда, че "работят в тясно сътрудничество" с американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и местните здравни съвети, за да идентифицират близки контакти на заразеното лице, за което е потвърдено, че е възрастен мъж пътувал до Канада.

Здравните власти в Квебек също разследват около 10 възможни случая в канадската провинция, според CBC News. В четвъртък обществените здравни органи в Швеция и Италия потвърдиха поне един случай на вируса.

Ден по-рано испанските здравни власти заявиха, че са открили група от 23 души със съмнение за симптоми, докато португалските власти казаха, че имат пет потвърдени случая и разследват още 15 възможни случая.

Маймунската шарка, която обикновено се свързва с кожни лезии, подобни на тези, причинени от варицела, рядко се открива в Европа и САЩ. Обикновено се разпространява при хора от видове като гризачи и катерици, но предаването от човек на човек може да се случи чрез близък контакт.

От деветте случая, открити в Обединеното кралство, поне двама нямат връзки за пътуване до страни, където вирусът е ендемичен, което предполага, че "е възможно те да са се заразили чрез предаване на общността", според UKHSA.

Здравният отдел на Масачузетс подчерта, че случаят в САЩ "не представлява риск за обществеността", добавяйки, че пациентът е "хоспитализиран и в добро състояние".

Има два вида вирус на маймунската шарка. Западноафриканската причинява по-малко тежко заболяване от по-фаталния в басейна на Конго. Всички инфекции с маймунска шарка, открити в Обединеното кралство досега, са западноафрикански, за който според Световната здравна организация има смъртност от около 1% в сравнение с 10% смъртност за този от басейна на Конго.

Робърт Щефен, почетен професор в Института по епидемиология, биостатистика и превенция на университета в Цюрих, който тази година публикува рецензиран документ за променящата се епидемиология на маймунската шарка, прогнозира, че вирусът "вероятно ще бъде намерен другаде" през следващите седмици.

Той каза, че докато възрастните хора, които са получили ваксина срещу шарка, имат "доста силен" имунитет, по-младите поколения са "напълно незащитени". Ваксината срещу едра шарка, която също предпазва от маймунска шарка, не се прилага рутинно в Обединеното кралство от 1971 г.

Щефен добави, че тази липса на имунитет може да обясни последното огнище, заедно с нарастването на внесените случаи. И САЩ, и Обединеното кралство съобщават за внесени случаи, свързани с пътуване до Нигерия през последните години.

"Трудно е да се предвиди дали тези клъстери ще доведат до по-широка епидемия или дали ще бъде възможно да се овладее или просто да изчезне", каза Щефен, позовавайки се на последното огнище.

Джефри Смит, професор по патология в университета в Кеймбридж, каза, че в крайна сметка секвенирането на генома ще "да ни даде отговори" дали случаите на маймунска шарка в Северна Америка и Европа са свързани.

"В по-широк контекст това не е инфекция, за която наистина трябва да се тревожим", каза той. "Имаме ваксина, за да го предотвратим, имаме лекарства, които действат срещу него и не се разпространява лесно между хората, тъй като изисква много близък контакт".