Десетки котки в Полша са дали положителна проба за грип, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в понеделник. Според изявление на СЗО 29 от 47 проби са дали положителен резултат за грип А (H5N1) към миналия вторник.

В изявлението се добавя, че 14 котки са и евтаназирани и 11 котки са починали, като последният смъртен случай е регистриран на 30 юни. Положителните проби са докладвани от 13 географски области в страната.

Не е ясно какво е изложило котките на вируса и разследванията все още продължават. Въпреки че е имало предишни съобщения за спорадични грипни инфекции на котки, това е първият път, когато голям брой заразени котки са открити разпространени в голяма част от страна..

"Рискът от човешки инфекции след излагане на заразени котки на национално ниво се оценява като сравнително нисък за общото население и нисък до умерен за собствениците на котки и тези, които са професионално изложени на заразени с H5N1 котки, като ветеринари, без използването на подходящи лични предпазни средства".

СЗО съветва хората, изложени на вируси на животински грип и всички контакти с потвърдени случаи при хора, да наблюдават здравето си за продължителността на известния период на експозиция плюс допълнителни минимум седем дни.

СЗО каза, че докладът за инфекциите сред котките не променя текущите препоръки относно мерките за обществено здраве и наблюдение.

"Поради непрекъснато развиващия се характер на грипните вируси, СЗО продължава да подчертава значението на глобалното наблюдение за откриване и наблюдение на вирусологични, епидемиологични и клинични промени, свързани с възникващи или циркулиращи грипни вируси, които могат да засегнат здравето на хората или животните и навременното споделяне на вируси за оценка на риска".

Агенцията на ООН призова органите за обществено здраве и здравеопазване на животните да си сътрудничат тясно, да споделят информация и да провеждат съвместна оценка на риска и реакция при огнища на зоонотичен грип на границата човек-животно, като се придържат към подхода One Health.

"Има няколко възможности за източник на инфекция, сред които котките може да са имали пряк или непряк контакт със заразени птици или тяхната среда, да са яли заразени птици или да са яли храна, заразена с вируса", каза СЗО, добавяйки, че властите разследват "всички потенциални източници и към днешна дата не са изключени нито един."

От 25-те котки, за които има налична информация, две са били на открито, 18 са били на закрито с достъп до балкон, тераса или заден двор и пет без достъп до външната среда. Съобщава се, че седем от 25-те котки са имали възможност за контакт с диви птици.

СЗО каза, че заедно с Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) и Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH) продължава да наблюдава бързо развиващия се вирус и актуализира препоръките за ограничаване на разпространението му, в допълнение към работата със страните за готовност и реакция .

Здравната агенция на ООН също така оценява съществуващите кандидат-ваксини за A(H5N1) чрез своята Глобална система за наблюдение и реагиране на грипа, за да гарантира, че са разработени валидни кандидат-ваксини.

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО: Птичият грип вече представлява риск за хората

СЗО призова страните по света да предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на болестта