Броят на новите случаи на COVID-19 е намалял драстично. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация, призовавайки нациите да продължат усилията си срещу болестта, която уби повече от шест милиона души, информира Ал Джазира.

Никога не сме били в по-добра позиция да сложим край на пандемията, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери на виртуална пресконференция. Все още не сме там, но краят е близо, добави той.

Новите случаи на болестта, която уби милиони и зарази 606 милиона, откакто се появи в края на 2019 г., миналата седмица паднаха до най-ниското ниво от март 2020 г., каза Тедрос. Ако не се възползваме от тази възможност сега, рискуваме да имаме повече варианти, повече смъртни случаи, повече смущения и повече несигурност, допълни шефът на СЗО.

В опит да помогне на страните да направят необходимото, за да овладеят вируса, СЗО публикува шест доклада. Тези доклади за политиката са спешен призив към правителствата да погледнат внимателно своите политики и да ги укрепят за COVID-19 и бъдещи патогени с пандемичен потенциал, каза Тедрос.

COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

COVID-19 e убил 1 милион души от началото на годината, недоволна СЗО

Светът не се е научил да живее с вируса

Той също така призова нациите да ваксинират 100 процента от своите високорискови групи и да продължат да тестването за вируса.

СЗО предупреди за възможността от бъдещи вълни на вируса и каза, че страните трябва да поддържат адекватни доставки на медицинско оборудване и здравни работници.

Случаите на маймунската шарка също бяха в низходяща тенденция, но Тедрос призова страните да продължат борбата. Представители на СЗО казаха миналия месец, че е възможно да се елиминира епидемията от маймунска шарка в Европа чрез засилване на ваксинирането и тестването.

Както при COVID-19, сега не е моментът да се отпуснем или да свалим гарда си.