Един милион души са починали от COVID-19 от началото на 2022 г. Това разкри Световната здравна организация, която нарече тази цифра "трагичен крайъгълен камък".

По данни на СЗО от началото на пандемията преди повече от две години и половина повече от 6,4 милиона души по света са загубили живота си вследствие на коронавируса.

Шефът на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че цифрите, достигнати тази седмица, показват, че светът не се "учи да живее" с вируса.

Тази седмица преминахме трагичния крайъгълен камък от 1 милион смъртни случая от началото на тази година, обяви той на пресконференция.

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент

"Не можем да кажем, че се учим да живеем с коронавируса, когато 1 милион души са починали от COVID-19 само през тази година, когато сме от две години и половина в пандемия и имаме всички необходими инструменти за предотвратяване на тези смъртни случаи", подчерта Гебрейсус.

Той призова правителствата да увеличат усилията си за ваксиниране на всички здравни работници, по-възрастни хора и други, изложени на най-висок риск, за достигане на 70% покритие на ваксините за цялото население.

Въпреки че искането на СЗО беше страни да са ваксинирали 70% от населението си до края на юни, 136 държави не успяха да постигнат целта, а в 66 от тях все още покритието е под 40%.

СЗО: Пандемията не е приключила

СЗО: Пандемията не е приключила

Почти 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани.

Радостно е да се види, че някои страни с най-нисък процент на ваксинация вече наваксват, особено в Африка, отчете шефът на СЗО.

По негови думи само 10 държави са с по-малко от 10% ваксинирани.

Според Гебрейсус обаче "трябва да се направи много повече" за ваксиниране, тестване и ограничаване на разпространението на вируса.

"Една трета от световното население остава неваксинирано, включително две трети от здравните работници и три четвърти от възрастните хора в страните с ниски доходи", отчете той.

СЗО: Починалите от COVID-19 са близо три пъти повече от официално обявените

СЗО: Починалите от COVID-19 са близо три пъти повече от официално обявените

Особено разминаване имало при данните на Индия