Пандемията COVID-19 със сигурност не е приключила. За това предупреди в неделя ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус. Тпой отправи предупреждението, въпреки намаляването на случаите след пика на вълната с варианта Омикрон.

Гебрейесус пред служители, събрали се в Женева за откриването на годишната среща на СЗО, че "намаляването на тестовете и последователността означава, че се заслепяваме за еволюцията на вируса".

Той също така отбеляза, че почти 1 милиард души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани.

СЗО одобри китайската ваксина CanSino срещу COVID-19

СЗО одобри китайската ваксина CanSino срещу COVID-19

Това е 11-ата подобна ваксина, получила зелена светлина

Въпреки че има напредък, след като 60% от световното население е ваксинирано, "не е свършило никъде, докато не свърши навсякъде", каза Тедрос.

"Регистрираните случаи се увеличават в почти 70 държави във всички региони и това в свят, в който нивата на тестване са паднали", добави той.

Смъртните случаи се увеличават в Африка - континентът с най-нисък обхват на ваксинации, каза той, и само 57 страни - почти всички от които богати - са ваксинирали 70% от хората си.

Макар че предлагането на ваксини в света се е подобрило, има "недостатъчен политически ангажимент за въвеждане на ваксини" в някои страни, пропуски в "оперативния или финансов капацитет" в други, каза той.

"Като цяло виждаме колебанието относно ваксината, водено от дезинформация и дезинформация", каза Тедрос. "Пандемията няма да изчезне магически, но можем да я сложим край.

Очаква се Тедрос да бъде назначен за втори петгодишен мандат тази седмица на Световната здравна асамблея, годишната среща на страните-членки на СЗО.

СЗО: Починалите от COVID-19 са близо три пъти повече от официално обявените

СЗО: Починалите от COVID-19 са близо три пъти повече от официално обявените

Особено разминаване имало при данните на Индия