Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е дала разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, произведена от китайската CanSino Biologics, съобщава Асошиейтед прес. Това е 11-ата подобна ваксина, получила зелена светлина.

Здравната агенция на ООН заяви, че е установено, че еднодозовата ваксина CanSino е около 92% ефективна срещу тежък COVID-19 и 64% ефективна за предотвратяване на симптомите на заболяването. Експертната група за ваксини на СЗО препоръча ваксината за всички на възраст 18 и повече години.

Ваксината CanSino използва безвреден вирус, наречен аденовирус, за да достави шиповия протеин на коронавируса в тялото, което след това предизвиква имунен отговор. Технологията е подобна на ваксините, направени от Johnson & Johnson и AstraZeneca, които използват различни аденовируси.

Миналата година висш служител по инфекциозни болести в Китай призна, че местните ваксини в страната предлагат ниска защита срещу COVID-19 и че може да е необходимо смесването им с бустер дози от новите ваксини за информационна РНК.

На фона на появата на варианти на COVID-19 като делта, омикрон и неговите подварианти, ваксините с месинджър РНК се оказаха по-ефективни в сравнение с по-традиционно направени ваксини.

Одобрението на СЗО за CanSino означава, че подкрепяните от ООН усилия COVAX за разпространение на ваксини в бедните страни вече могат да купуват и доставят ваксини, произведени от китайската компания. Миналата година COVAX подписа сделка за закупуване на повече от половин милиард китайски ваксини, произведени от Sinopharm и Sinovac.

Не е ясно колко от тези дози се използват. Много страни, разчитащи на COVAX за своите имунизационни програми, изразиха предпочитание към иРНК ваксини, произведени от Moderna и Pfizer.

Китай смъмри шефа на СЗО заради критика към политиката за нулев COVID

Китай смъмри шефа на СЗО заради критика към политиката за нулев COVID

Препоръчва на Гебрейесус да избягва "безотговорните" забележки