Почти три пъти повече хора са починали в резултат на COVID-19, отколкото показват официалните данни, според нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), който претендира да бъде най-изчерпателният поглед върху истинския брой на жертвите на пандемията досега, предава Ройтерс.

Според този доклад 14,9 милиона души са починали от състояния, свързани с COVID-19 до края на 2021 г. Официалният брой на смъртните случаи, пряко дължащи се на COVID-19 и докладвани на СЗО през този период, от януари 2020 г. до края на декември 2021 г., е малко повече от 5,4 милиона.

Данните на СЗО отразяват хора, починали от COVID-19, както и тези, които са починали в резултат на косвени последствия от болестта, включително хора, които не са имали достъп до здравни грижи за други състояния, когато системите са били претоварени по време на огромни пандемични вълни. Той също така отчита смъртните случаи, избегнати по време на пандемията, например поради по-ниския риск от пътнотранспортни произшествия по време на локдауните.

Но числата също са много по-високи от официалния брой поради смъртни случаи, които са пропуснати в страни без адекватно отчитане. Дори преди пандемията, около 6 от 10 смъртни случая по света не са регистрирани, предупреждават от СЗО.

В доклада на СЗО се казва, че почти половината от смъртните случаи, които досега не са били преброени, са в Индия. Докладът предполага, че 4,7 милиона души са починали там в резултат на пандемията, главно по време на огромния пик през май и юни 2021 г.

Индийското правителство обаче определя броя на жертвите си за периода януари 2020-декември 2021 г. далеч по-нисък: около 480 000. СЗО заяви, че все още не е проучила напълно новите данни, предоставени тази седмица от Индия, която се разграничи от оценките на СЗО и публикува свои собствени данни за смъртността по всякакви причини през 2020 г. във вторник.

Панелът на СЗО, съставен от международни експерти, които работят върху данните от месеци, използва комбинация от национална и местна информация, както и статистически модели, за да оцени общите числа, когато данните са непълни - методология, която Индия критикува.

Други модели също са стигнали до подобни заключения за това, че глобалният брой на смъртните случаи е много по-висок от регистрираните статистически данни. За сравнение се смята, че около 50 милиона души са починали при пандемията от испански грип през 1918 г., а 36 милиона са починали от СПИН от началото на епидемията през 80-те години.

Над 1 млн. починали от COVID-19 в САЩ

Над 1 млн. починали от COVID-19 в САЩ

Статистика за пандемията