Броят на жертвите от коронавируса (COVID-19) в Индия е до 10 пъти по-висок от съобщените от властите близо 415 000 починали по време на пандемията, което вероятно го прави най-тежката хуманитарна катастрофа в страната от обявяването на независимостта ѝ. Това обяви американска изследователска група, цитирана от "Франс прес".

Изчислението на проучването на Центъра за глобално развитие е най-високото досега за тежкото положение в южноазиатската страна с 1,3 млрд. души, която излиза от опустошителен пик, частично подхранен от Делта варианта през април и май.

Проучването, което анализира данните от началото на пандемията до юни тази година, е показало, че между 3,4 млн. и 4,7 млн. души са починали от коронавируса.

Индия отчете 45 892 случая на COVID

Индия отчете 45 892 случая на COVID

И 817 смъртни случая

"Истинският брой жертви вероятно ще бъдат в рамките на няколко милиона, а не стотици хиляди, което прави това може би най-голямата човешка трагедия в Индия от разделянето и независимостта", подчертават изследователите.

След разделянето на субконтинента през 1947 г. на предимно хиндуистка Индия и предимно мюсюлмански Пакистан, сектантско кръвопролитие уби стотици хиляди. Според някои оценки до 2 млн. души са загинали.

Официалният брой на починалите от COVID-19 в Индия от малко над 414 000 души е третият най-висок в света след 609 000 жертви в САЩ и 542 000 починали в Бразилия.

Експерти от месеци поставят под съмнение данните за починалите на Индия, обвинявайки и бездруго свръхнапретоварената здравна система.

Броят на жертвите на COVID-19 в Индия прескочи 400 000

Броят на жертвите на COVID-19 в Индия прескочи 400 000

Индия държи второто място в световен мащаб

Няколко индийски щата ревизираха починалите си от вируса през последните седмици, като добавиха хиляди смъртни случаи.

Докладът на Центъра за глобално развитие се основава на оценка на "ексцесивната смъртност", броя на допълнително умрелите хора в сравнение с данните отпреди кризата.

Авторите, включително Арвинд Субраманян, бивш главен правителствен икономически съветник, отчасти са направили това, като са анализирали регистрациите на смъртните случаи в някои щати, както и периодично национално икономическо проучване.

Те също така са сравнили проучванията за разпространението на COVID-19 в Индия с международните нива на смъртност.

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Правителството цели да имунизира по 10 млн. души всеки ден по-късно тази година

Изследователите, включително и експерт от Харвардския университет, признаха, че оценката на броя на жертвите със статистическа увереност е трудна.

"(Но) всички оценки показват, че броят на починалите от пандемията вероятно ще бъде с порядък по-голям от официалната бройка", казаха те.

Кристоф Гилмото, специалист по индийска демография във френския Изследователски институт за развитие, този месец изчисли, че броят на починалите е близо 2,2 млн. души до края на май.

Смъртността в Индия на 1 млн. души е почти наполовина по-ниска от средната за света, а Гилмото каза, че "толкова ниско число противоречи на очевидната тежест на кризата, която удари повечето индийски семейства в цялата страна".

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Броят на потвърдените заразени достига близо 30 милиона души

Екипът на Гилмото е стигнал до заключението, че е регистрирана само една жертва на коронавирус от всеки седем.

Модел на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки е изчислил, че починалите от COVID-19 може да са над 1,25 млн. души.

Министерството на здравеопазването на Индия миналия месец разкритикува остро списание The Economist за публикуването на материал, според който допълнителните починали са между пет и седем пъти повече от официалния брой, наричайки го "спекулативно" и "зле информирано".

В доклад на Световната здравна организация през май се казва, че до три пъти повече хора са починали по целия свят по време на пандемията - от коронавирус или други причини, отколкото е посочено от официалната статистика.

Индия с рекордните 4 529 починали от COVID-19 за денонощие

Индия с рекордните 4 529 починали от COVID-19 за денонощие

Все пак се регистрира спад на новозаразените