Индия регистрира рекордните 4 529 починали от новия коронавирус (COVID-19), въпреки че броят на новозаразените в опустошителната нова вълна спадна, предаде "Франс прес".

Броят на жертвите на пандемията в страната нараства през последните дни, след като заразата се разпространява в селските райони с лоши лечебни заведения.

Официалният брой на жертвите от началото на епидемията в Индия достигна 283 248 души, като страната се нарежда на трето място по този показател след САЩ, които са с около 587 000 починали, и Бразилия - с около 440 000 починали.

Експерти обаче казват, че жертвите в Индия са много повече.

През последните 24 часа са регистрирани 267 000 новозаразени, като броят на регистрираните заразени от началото на епидемията в Индия достигна 25,5 млн. души, като по този показател страната е на второ място след САЩ.

При сегашните темпове Индия може да изпревари САЩ през юни.

Последната вълна опустошава Индия в продължение на шест седмици, захранвайки се от недостиг на болнични легла, кислород и критични лекарства. От началото на април броят на заразените се е удвоил, а повече от 100 000 души са починали.

Индийските власти твърдят, че задържането на новозаразените под 300 000 души за трети пореден ден е знак, че вълната отслабва.

"Пандемичната крива се стабилизира", каза В.К. Пол, ръководител на правителствения оперативен щаб за борба с COVID-19.