Индийските щати днес отвориха места за масови ваксинации в училищни площадки, аудитории и други съоръжения, след като безплатният подтик на правителството за имунизиране срещу COVID-19 се разшири за всички на възраст над 18 години, информира ДПА.

Страната направи 7,5 млн. ваксинации само днес, най-големият брой досега, след промяна в политиката, която улесни процеса на имунизация.

Индия стартира програмата си за ваксинация през януари, но далеч изостава от целта, която си е поставила за пълна ваксинация на поне 300 млн. души до средата на 2021 година.

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Индия регистрира рекордни 6 148 смъртни случая от COVID за ден

Броят на потвърдените заразени достига близо 30 милиона души

Досега по-малко от 5 на сто от 1,3-милиардното население на Индия са напълно ваксинирани. Около 282 млн. души са получили поне една доза от двете ваксини, одобрени за спешна употреба през януари.

Новата политика на правителството, обявена от премиера Нарендра Моди по-рано този месец, замества сложна система, при която федералното и щатското правителство и частният сектор купуват ваксини на различни цени и ги разпределят между различни възрастови групи. Експертите твърдят, че това е довело до объркване и несправедливост.

Сега федералното правителство ще закупи 75% от всички ваксини, докато 25% трябва да бъдат доставени от частни субекти на ограничена цена.

Голяма част от ваксинациите днес са били приложени на хора във възрастовата група от 18 до 44 години, уточни говорител на здравното министерство.

Индия е против въвеждането на ваксинационни паспорти

Индия е против въвеждането на ваксинационни паспорти

Малко повече от 3% от населението на страната са били напълно ваксинирани

Пет щата, управлявани от партията Бхаратия Джаната на Моди, включително Мадхя Прадеш, Утар Прадеш и Гуджарат, поеха водещата роля в организирането на специални места и ваксинираха около половината от всички, имунизирани в днешния ден.

Но няколко щата, особено тези, управлявани от партии, различни от тази на Моди, се оплакаха от ограничените доставки на безплатните ваксини.

"Казаха ни, че само 1,5 млн. дози са разпределени за Делхи през юли ... това е напълно неадекватно", каза вицепремиерът на щата Маниш Сисодия пред репортери, като допълни: "Казвате, че това е най-голямата програма за ваксиниране в света, която със сигурност се превръща в най-дългата в света."

Федералните здравни власти заявиха, че се очаква доставките да се подобрят от юли и август и че правителството цели да имунизира по 10 млн. души всеки ден по-късно тази година.

Индия с рекордните 4 529 починали от COVID-19 за денонощие

Индия с рекордните 4 529 починали от COVID-19 за денонощие

Все пак се регистрира спад на новозаразените

Като се има предвид бавното темпо досега, днешните числа са положително развитие. Досега най-големият брой ваксинации, направени в рамките на ден, оставаше под 5 милиона.

Страната също изпитва затруднение с колебливостта относно ваксините в селските райони, особено сред племената.

"Хората трябва да бъдат защитени от онези, които разпространяват слухове и фалшива информация срещу коронавирусните ваксини, това най-много вреди на бедните хора", настоя федералният здравен министър Харш Вардан.

Индия се нарежда на второ място в света по брой заразени по време на пандемията с около 29,93 млн., като от тях са починали 388 135 души.

Индия счупи черния си рекорд за починали от COVID-19

Индия счупи черния си рекорд за починали от COVID-19

Заразените от началото на епидемията в Индия вече са над 25 млн. души