Общият брой на заразените с новия коронавирус (COVID-19) от началото на епидемията в Индия надхвърли 25 млн. души, докато мощен циклон усложни здравната криза в един от щатите на страната, където болестта се разпространява най-бързо, информира "Ройтерс".

Тестове за COVID-19 са били направени на 200 000 души, евакуирани от крайбрежните райони на западния щат Гуджарат, преди циклонът да удари късно вчера и бяха положени усилия за ограничаване на разпространението на заразата.

"Осигурени са маски за хората, преместени в подслони", каза Сандип Сагале, високопоставен служител в Ахмедабад, главният град в Гуджарат, като допълни: "Полагат се усилия и за поддържане на социално дистанциране."

През последното денонощие в Индия са регистрирани още 263 533 заразени, докато починалите от COVID-19 се увеличиха с рекордните от началото на епидемията в страната 4 329 души.

Само САЩ са имали повече заразени или по-голям брой жертви в рамките на денонощие, след като на 12 февруари загубиха 5 444 души. Но докато епидемията достигна своя пик преди месеци в САЩ, няма сигурност, че в Индия пикът е достигнат.

Въпреки че официалните данни показват, че новозаразените намаляват, има опасения, че новият, силно заразен вариант B.1.617 на коронавируса, открит за първи път в Индия, излиза извън контрол и много случаи, особено в селските райони, не се съобщават поради липса на тестове.

Общият брой на заразените в Индия от началото на епидемията възлиза на 25,23 млн. души, докато броят на починалите е 278 719 души според данните на здравното министерство.

Вчера правителството съобщи, че още 17 лаборатории ще помагат за проследяване на варианти на вируса, увеличавайки капацитета за секвениране след появата на засечен първо в Индия нов вариант, който може да се предава по-лесно.