В световен мащаб броят на имунизираните срещу COVID-19 вече е надминал броя на официално регистрираните заразени. Но в същото време повече от три четвърти от ваксинираните са само в 10 държави, каза в петък шефът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, цитиран от Анадолската агенция.

"От една страна това са добри новини и забележително постижение за толкова кратък период от време", каза генералният директор на СЗО в уеб семинар от централата на здравния орган в Женева. Останалите 75% от тези ваксинации само в 10 държави, които представляват почти 60% от световния БВП. Той каза, че около 130 държави с 2,5 милиарда души население не са прилагали нито една доза.

СЗО настоява: Твърде рано е да се разхлабват COVID ограниченията в Европа

СЗО настоява: Твърде рано е да се разхлабват COVID ограниченията в Европа

Особено с разпространението на новите щамове на коронавируса

Тедрос не посочи никакви конкретни данни за броя на имунизациите, но Университетът "Джон Хопкинс" заяви, че повече от 105 милиона случая на COVID-19 по света са потвърдени с близо 2,29 милиона смъртни случая.

Шефът на СЗО каза, че всички правителства трябва да защитят своя народ и че някои страни вече са ваксинирали голяма част от населението си, които са изложени на по-нисък риск от тежки заболявания или смърт.

"Но след като страните с ваксини са ваксинирали собствените си здравни работници и възрастните хора, най-добрият начин да се защити останалата част от собственото им население е да се споделят ваксини, така че другите страни да могат да направят същото", каза Тедрос. "Това е така, защото колкото по-дълго е необходимо да се ваксинират най-застрашените навсякъде, толкова повече възможности даваме на вируса да мутира и избягва ваксините", каза той.

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

Ваксините са надежда, според Гебрейесус