Тедрос Гебрейсус, генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), предупреди в петък, че ситуацията в глобален план ще бъде критична през следващите месеци, предаде "Спутник".

"Намираме се в критичен момент в тази пандемия, особено в Северното полукълбо. Следващите няколко месеца ще бъдат много тежки", каза Тедрос.

Европейците разделени за мерките в борбата с коронавируса

Европейците разделени за мерките в борбата с коронавируса

64 % от европейците считат, че положението е "лошо"

Шефът на СЗО повтори, че сегашната ситуация не е тренировка, добавяйки, че някои страни са поели по опасен път.

"Призоваваме лидерите да предприемат незабавни действия, за да предотвратят по-нататъшни ненужни смъртни случаи, основни здравни услуги да се сринат и училищата да бъдат затворени отново", отбеляза Тедрос.

Към петък броят на загиналите от COVID-19 в света възлиза на 1 134 000, с над 41,5 милиона случая на инфекция, според данните на СЗО.

Много страни се борят с втората вълна на пандемията.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреди, че нивата на разпространение на коронавируса в 23 страни членки и Великобритания буди "сериозно безпокойство".

Втората вълна на COVID-19 заля Европа - с какви мерки страните борят заразата?

Втората вълна на COVID-19 заля Европа - с какви мерки страните борят заразата?

Редица държави затягат ограниченията в опит да избегнат пълна блокада

Всички държави членки с изключение на Кипър, Естония, Финландия и Гърция попадат в тази категория. В последната оценка на агенцията се отбелязва, че са се увеличили от само седем държави преди месец.