Втората вълна на коронавируса залива Европа с все по-голяма сила. Но фона на нарастващия брой новозаразени редица европейски страни върнаха част от ограничителните мерки или въведоха нови в опит да спрат разпространението на заразата.

Заради усложняващата се ситуация държавите отново опитват да ограничат социалните контакти. Повечето от тях обаче засега се опитват да избегнат нова пълна блокада и парализиране на икономиката.

Германия отчита ръст на новозаразени с COVID-19 на нивата от април месец насам. По тази причина в някои региони на страната бяха въведени вечерен час и 14-дневна карантина за влизащите от високорискови зони, пристъпи се към затваряне на заведенията и се наложиха ограничения при частните събирания. Германският канцлер Ангела Меркел обаче предупреди, че може да се въведат още по-строги мерки, в случай че с настоящите не се постигне спад на новите случаи на коронавирус.

Антирекорди през последните седмици бележи и Великобритания - най-засегнатата европейска страна от COVID-19. По тази причина премиерът Борис Джонсън наложи частична блокада на Лондон и още 7 района в страната, забранявайки събиранията в затворени пространства с членове на семейството или приятели, с които не се съжителства. На открито пък са разрешени единствено събиранията до 6 души, а баровете и ресторантите затварят до 22.00 часа.

Преди дни Франция отново обяви извънредно положение, след като предишното изтече през юли. Това ще позволи на правителството да прилага по-строги мерки в бъдеще - както на местно, така и на национално ниво. Въвежда се полицейски час от 21.00 ч. до 6.00 ч. и санкции за нарушителите в размер на 135 евро. Мярката е в сила за региона Ил дьо Франс и градовете Лил, Руан, Сент Етиен, Тулуза, Лион, Гренобъл, Екс и Монпелие. Театрите, ресторантите и баровете в Ил дьо Франс и осемте градове, засегнати от комендантския час, ще трябва да затварят до 21.00 ч.

Италия също втърди рестрикциите в опит да предотврати повторно блокиране на страната. Съгласно одобрения от правителството пакет от мерки занапред ресторантите, пицариите и траториите трябва да затварят не по-късно от полунощ. Останалите заведения за обществено хранене ще спрат да работят не по-късно от 21.00 ч. Забранено е струпването на хора на входовете на барове и ресторанти, в паркове, на улици и площади. Не се разрешава присъствието на повече от 30 души на публични церемонии, включително сватби и погребения. Всички училищни пътувания, както и любителски спортни контакти са преустановени.

Заради резкия скок на новите случаи на COVID-19 Испания обяви извънредно положение и наложи блокада на столицата Мадрид и околностите. Посетители няма да се допускат в региона освен за пътувания по неотложни причини, а на местните жители е разрешено да преминават границата единствено за работа, посещение при лекар или пазаруване. Детските площадки и парковете също са затворени.

Австрия отговори на увеличаващите случаи на коронавирус с издаване на заповед за задължително носене на маска на повечето обществени места, включително във всички магазини и в училищните коридори, но не и в клас. Правителството също ограничава размера на частните събития на закрито до 50 души. Професионално организирани събития с места се ограничават до 1500 души на закрито и 3000 на открито в сравнение с лимита преди - съответно 5000 и 10 000.

Рекорден брой на новозаразените принуди Чехия да затворr баровете, ресторантите и клубовете, а училищата да преминат към дистанционна форма на обучение.

Правителството на Словения пък обяви полицейски час от 21.00 ч. до 6.00 ч. и забрана за пътуване в рамките на страната. Частните събирания са ограничени от 10 на 6 души. Налага се и забрана на всички пътувания между 12-те области на страната освен тези по неотложни причини. Също така от днес само ученици в началните класове от първи до пети клас ходят на училище. По-големите ученици и студентите се обучават онлайн.

"Червен сценарий" заради ситуацията с коронавируса обяви и Румъния. Съгласно него учениците в Букурещ преминават на изцяло онлайн обучение, въвежда се задължително носене на маски и на открито, а също се затварят театри, кина, закрити ресторанти и кафенета.

На този фон в България само за последното денонощие е отбелязан скок с над 300 случая спрямо предния ден - регистрираните новозаразени днес са 1336 души спрямо 1024 вчера. Заради обезпокоителната тендеция на рязко увеличение, която продължава вече седмица, вчера Националният оперативен щаб за борба с коронавируса върна задължителното носене на маски и на открито. Засега допълнителни мерки не се предвиждат.