Испанското правителство нареди блокиране в столицата Мадрид и околните райони, силно засегнати от коронавирус след нарастване на случаите, съобщава БиБиСи,

Според новите ограничения жителите няма да имат право да напускат района, освен ако не им се наложи да извършат основно пътуване.

Регионалното правителство на Мадрид обаче заяви, че блокирането не е юридически валидно.

Мадрид  и прилежащите райони представлява повече от една трета от 133 604 случая, диагностицирани в Испания през последните две седмици.

В сряда мнозинството от регионалните правителства на Испания, които отговарят за здравеопазването, гласуваха за налагането на ограничения в райони с повече от 100 000 жители, ако изпълнят три критерии - 500 случая на 100 000 жители, 35% пациенти с коронавирус в интензивно лечение и положителни резултати в 10% от тестовете.

Мадрид, който има 780 инфекции на 100 000, вече отговаря на критериите. Все още обаче не е ясно кога ще бъдат въведени ограниченията.

При блокирането границите на регион Мадрид ще се затварят за посетители за несъществени пътувания. Хората ще могат да преминават границата за работа, посещения на лекар и пазаруване. Детските площадки и парковете също ще бъдат затворени.

Социалните събирания ще бъдат ограничени до шест души.

Регионалното правителство на Мадрид, което се контролира от консервативната опозиция и не гласува в подкрепа на ограниченията, заяви, че блокирането не е юридически валидно.

Регионалният ръководител на здравеопазването Енрике Руис Ескудеро обвини централното правителство, че е изпратило "съобщение за тревога и вълнение" и не изключва борба срещу блокадата в съда.

Регионалното правителство в Мадрид бе решило да не затваря града и околните райони, вместо това да издаде ограничения в 45 основни здравни зони в опит да ограничи разпространението на вируса.

Тези мерки бяха противоречиви, тъй като засегнаха предимно по-бедните райони на града и предизвикаха протести на стотици жители.

Испанското централно правителство твърди, че ограниченията не са достатъчни и препоръчва прекратяване на всички ненужни движения в града.

През последните седмици в Испания се наблюдава значителен ръст на случаите. Повече от 31 411 души са починали по време на пандемията и има повече от 748 000 инфекции, според данни от университета "Джонс Хопкинс".

Световната здравна организация по-рано тази седмица заяви, че европейските страни наблюдават "тревожно нарастване на болестта".

Коронавирус: Препоръчаха пълна блокада на Мадрид

Коронавирус: Препоръчаха пълна блокада на Мадрид

Правителството на Испания препоръча отново да се наложи пълна блокада