Австрия отговори на увеличаващите случаи на коронавирус с издаване на заповед за задължително носене на маска на повечето обществени места, включително във всички магазини и в училищните коридори, но не и в клас. Правителството също ограничава размера на частните събития на закрито до 50 души, информира "Ройтерс".

Австрия бързо овладя първата вълна от инфекцията с налагане на блокада в средата на март, която започна да разхлабва месец по-късно. Но от края на юни случаите на коронавирус отново започнаха да се покачват и в четвъртък достигнаха най-високото си ниво от края на март.

"Отново става сериозно. През последните седмици случаите продължават да се увеличават", каза канцлерът Себастиан Курц на пресконференция, на която съобщи новите мерки. "Още веднъж ви призовавам да бъдете внимателни", продължи той и добави, че сервитьорите също ще трябва да носят маски. Новите мерки ще влязат в сила от понеделник.

Събитията без места, включително частни празненства, ще бъдат ограничени до 50 души на закрито и 100 на открито.

Професионално организирани събития с места ще бъдат ограничени до 1500 души на закрито и 3000 на открито в сравнение с лимита преди съответно 5000 и 10 000.

Целта ни е да избегнем втора блокада на Австрия. Ние обаче ще успеем само ако всеки свърши своята част, подчерта Курц и добави, че мерките ще бъдат затегнати още, ако продължат да се качват случаите.