Напредък по отношение на ваксините COVID-19 е положителен, но Световната здравна организация е загрижена, че това доведе до преждевременен ентусиазъм, че пандемията е приключила, заяви в петък генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от "Ройтерс".

"Напредъкът по отношение на ваксините радва всички ни и вече можем да започнем да виждаме светлината в края на тунела. СЗО обаче е загрижена, че нараства усещането, че пандемията на COVID-19 е приключила", каза той.

Тедрос заяви, че до края на пандемията все още има дълъг път и че решенията, взети от граждани и правителства, ще определят нейния курс в краткосрочен план и кога пандемията в крайна сметка ще приключи.

"Знаем, че беше трудна година и хората са уморени, но в болниците, които работят с или над капацитета си, е най-трудно, от това, което е възможно да бъде", каза той.

"Истината е, че в момента на много места се наблюдава много високо предаване на вируса COVID-19, което оказва огромен натиск върху болниците, интензивните отделения и здравните работници."

Великобритания одобри ваксината на Pfizer Inc в сряда, изпреварвайки останалия свят в надпреварата за започване на масови ваксинации.

Този ход породи надежди, че вълната скоро може да се обърне срещу вирус, който уби почти 1,5 милиона души в световен мащаб, удари световната икономика и наруши нормалния живот за милиарди хора.

СЗО: Ако 95% от хората носят маски, не са нужни блокади

СЗО: Ако 95% от хората носят маски, не са нужни блокади

В момента в Европа около 60% или по-малко от хората използват маски