Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус призова държавите да не политизират разследването за установяване на произхода на коронавируса, тъй като ще издигнат препятствия пред разкриването на истината, информира "Ройтерс".

"Трябва да знаем произхода на този вирус, защото може да ни помогне да предотвратим бъдещи епидемии", каза Тедрос на брифинг.

СЗО с нови рекорди на заразени и починали от коронавирус

СЗО с нови рекорди на заразени и починали от коронавирус

747 000 нови случая и 13 000 жертви

"Няма нищо за криене. Ние искаме да разберем какъв е произходът, това е", подчерта той.

Китайски държавни медии смятат, че вирусът е съществувал в чужбина преди да бъде открит в централния китайски град Ухан, тъй като е имало от вируса на внесена пакетирана храна, а отделно в научни публикации се отбелязва, че вирусът е започнал да се разпространява в Европа през 2019 г.

Миналата седмица от СЗО обявиха, че скоро ще изпратят експерти в Китай за разследване причината за разпространението на вируса.

СЗО: Движете се повече за здраве

СЗО: Движете се повече за здраве

След препоръките хората да си стоят вкъщи

Учените вярват към момента, че вирусът се е прехвърлил от животни на хора на пазар в Ухан, където е засечен първият случай в края на миналата година. Но някои експерти смятат, че пазарът вероятно не е първото огнище на заразата, а по-скоро място, където се е засилило разпространението.