Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е получила уверенията на Пекин, че скоро международни експерти ще могат да посетят Китай за разследване животинския произход на Covid-19, информира АФП.

СЗО: 604 000 са потвърдените случаи на коронавирус за денонощие

СЗО: 604 000 са потвърдените случаи на коронавирус за денонощие

Броят на смъртните случаи е нараснал с още 9 237

"Напълно очакваме и имаме уверенията от страна на нашите колеги от китайското правителство, че посещението на място...ще бъде улеснено, и това ще стане възможно най-скоро", каза директорът на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

Той поясни, че ще изпратят международен екип, който ще се присъедини към китайските им колеги и ще проверяват резултатите от проучванията им и потвърждение на информацията на място.

Райън приветства огромното количество събрана научна информация от страна на Китай, но международните експерти трябва да отидат там, за да може международната общност да потвърди качеството на направените проучвания.

СЗО прогнозира трета вълна на COVID-19 в Европа в началото на 2021 г.

СЗО прогнозира трета вълна на COVID-19 в Европа в началото на 2021 г.

Ако не се вземат необходимите мерки

От месеци Световната здравна организация работи по изпращането на екип от международни експерти в Китай за разследване на животинския произход на коронавируса и как се е предал на човека.

Агенцията изпрати екип в Пекин през юли да положи основата на международното разследване, но все още не е ясно кога ще пристигнат учените и експертите в Китай, за да започнат разследване в опит да се открият първите случаи на заразени сред хората и източникът на зараза.

Учените вярват към момента, че вирусът се е прехвърлил от животни на хора на пазар в Ухан, където е засечен първият случай в края на миналата година. Но някои експерти смятат, че пазарът вероятно не е първото огнище на заразата, а по-скоро място, където се е засилило разпространението.