Ракът и диабетът са водещите причини за смъртност в света, което е драматична промяна спрямо преди две десетилетия, пише "Гардиън".

Те представляват седем от десетте основни причини за смъртност, което е увеличение от четири от 10 през 2000 г. Сърдечните заболявания са най-големият убиец, представляват 16% от всички починали.

Публикуваната от Световната здравна организация (СЗО) статистика показва, че Алцхаймер и други форми на деменция са сред десетте основни причини за смъртност, докато смъртността от диабет се е увеличила със 70% на глобално ниво между 2000 и 2019 г.

Новите данни показват необходимостта да се насочат повече усилия за превенция и лечение на сърдечно-съдови заболявания и хронични респираторни заболявания, обяви генералният директор на организацията Тедрос Адханом Гебрейесус.

Тези нови изчисления са още едно напомняне, че ние бързо трябва да засилим превенцията, диагностиката и лечението на незаразни болести, подчерта той.

Седемте заболявания, върху които се акцентира в доклада, са причина за смъртта на 24,4 милиона души или 44% от всички починали през 2019 г. След сърдечните заболявания, които убиват близо 9 милиона души през 2019 г., инсултът и хроничната обструктивна белодробна болест са втората и третата водеща причина за смъртност от незаразни болести.

Деменцията е седмата водеща причина за смъртност, като жените са най-засегнати (65%). Диабетът е на девето място, най-голямо увеличение на смъртността се наблюдава при мъжете (ръст от 80% от 2000 г.).

Смъртността от заразни болести е спаднала през последните 20 г., но остава сериозен проблем в бедните държави. СПИНЪТ от осмата водеща причина за смъртност през 2000 г. е деветнадесетата през 2019 г., докато туберкулозата от седма позиция през 2000 г. изпадна до тринадесетата през 2019 г., но все още е сред десетте най-големи убийци в Африка и Югоизточна Азия.

В доклада на СЗО се акцентира и върху смъртността при пътнотранспортни произшествия, особено в Африка, и от наркотици в Америките, където има 300% увеличение на починалите от наркотици от 2000 до 2019 г.