Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус заяви в петък, че национализмът при ваксините само ще забави усилията срещу пандемията, предаде FARS News.

Тедрос заяви, че сега 78 по-богати държави са се присъединили към глобалния план за разпределение на ваксини COVAX, което прави общо 170 държави, а броят им расте. Той призова други да се присъединят до крайния срок 18 септември, предаде Ройтерс.

Присъединяването към плана гарантира на тези страни достъп до ваксини, като в момента се подготвят девет кандидати, каза той и добави, че още четири са обещаващи.

Но някои държави, които са осигурили собствени доставки чрез двустранни сделки, включително САЩ, заявиха, че няма да се присъединят към COVAX.

Тедрос не спомена конкретни държави в изказването си.

СЗО: След година може да има имунизация срещу COVID-19

СЗО: След година може да има имунизация срещу COVID-19

Светът се нуждае от милиарди дози

"Ако и когато имаме ефективна ваксина, ние също трябва да я използваме ефективно. С други думи, първият приоритет трябва да бъде ваксинирането на някои хора във всички страни, а не на всички хора в някои страни", каза той и добави, че трябва да се даде приоритет на здравните работници, възрастните хора и тези с основни заболявания.

Тедрос благодари на Германия, Япония, Норвегия и Европейската комисия за присъединяването към COVAX през последната седмица.

Припомняме, че по-рано Световната здравна организация обяви, че очаква мащабните доставки на коронавирусната ваксина по целия свят да започнат до средата на 2021 година. Това заяви главният изследовател на СЗО Сумия Суминанатхан.

В момента СЗО очаква крайните резултати от опитите на няколко ваксини, каза тя. По-късно организацията възнамерява да организира разпространението на технологии за тяхното производство и да започне да получава лекарството в милиарди дози.