Световната здравна организация (СЗО) повтори, че "няма достатъчно информация" за смесване на различни ваксини срещу коронавируса между двете дози, след като Франция обяви, че тези на възраст под 55 г., които са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca, могат да си сложат различна ваксина при втората доза, информира АФП.

Организацията призова за проучване смесването на ваксините, но отбеляза, че няма изчерпателна информация до момента, на която да може да се отправят някакви препоръки.

СЗО: Ваксинирането в Европа е неприемливо бавно

СЗО: Ваксинирането в Европа е неприемливо бавно

Нарастването на коронавирусните инфекции в цяла Европа е тревожно

От СЗО следователно препоръчват двете дози да са от една и съща ваксина.

През февруари Стратегическата консултативна група от експерти към СЗО излезе с препоръки как да се използва ваксината на AstraZeneca-Oxford, обяви говорителят на СЗО Маргарет Харис.

"Няма достатъчно информация, която да казва дали това е нещо, което може да бъде направено", подчерта представителят и изтъкна, че на този етап СЗО не може да препоръча смесване на ваксини срещу коронавируса.

Провеждат се няколко клинични изпитания за установяване ефективността при смесване на две различни ваксини срещу коронавируса.

Европейската агенция по лекарствата съобщи тази седмица, че ваксината на AstraZeneca може да причини редки тромбози, което принуди няколко държави да ограничат прилагането на ваксината само до по-възрастните хора.

СЗО: 128 млн. заболели и 3 млн. починали от коронавирус

СЗО: 128 млн. заболели и 3 млн. починали от коронавирус

Статистиката към сряда от официално потвърдени данни на държавите

Днес Франция обяви, че тези на възраст под 55 г., получили като първа доза от ваксината на AstraZeneca, трябва да получат ваксина от различен производител при поставяне на втората доза. Решението ще засегне 533 000 души.